WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1516]

Karkówka na ostro w plasterkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Karkówka pokrojona w plasterki zamarynowana w sosie teriyaki i przyprawach a następnie smażona na patelni z cebulką.

Karkówka na ostro w plasterkach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karkówka na ostro w plasterkach

 

  • ok. 300 g karkówki wieprzowej
  • 1 duża cebula
  • kilka łyżek sosu teriyaki
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • papryka ostra i słodka w proszku
  • czosnek granulowany
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Karkówka na ostro w plasterkach

ETAP 1:

Karkówkę wieprzową pokroić na cienkie plasterki. Najlepiej to robić gdy mięso jest lekko zamrożone. Plasterki włożyć do miseczki. Zalać sosem teriyaki. Dolać ok. 2 łyżki oleju. Posypać czosnkiem granulowanym papryką ostrą i słodką w proszku i dobrze wymieszać żeby wszystkie kawałki dobrze sę obtoczyły w marynacie. Miskę przykryć i wstawić do lodówki na min. kilka godzin.

Następnie obsmażyć mięso na patelni już bez użycia tłuszczu. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Wrzucić do mięsa i obsmażyć.

Następnie podlać odrobiną wody, posolić, doprawić pieprzem i ewentualnie brakującymi przyprawami przykryć i dusić do miękkości aż cały sos wyparuje.

Podawać ze świeżym pieczywem lub ryżem.

Karkówka na ostro w plasterkach
Karkówka po usmażeniu z cebulą na patelni przed wyłożeniem na talerz
Karkówka na ostro w plasterkach
Pokrojona cebula dodana do podsmażonego mięsa
Karkówka na ostro w plasterkach
Plasterki karkówki zamarynowane włożone na patelnię
Karkówka na ostro w plasterkach
Karkówka zamarynowana w sosie teriyaki i przyprawach