Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 462]

Pierogi z truskawkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Nie wyobrażam sobie sezonu truskawkowego bez takiej potrawy jak pierogi z truskawkami. Moja rodzina i ja przepadamy za tym letnim, pachnącym świeżymi truskawkami daniem.

Pierogi z truskawkami

Składniki:

Pierogi z truskawkami

na ciasto:

na nadzienie:

dodatkowo:

  • 1/2 szkl. zmiksowanych truskawek
  • 1 szkl. świeżych truskawek
  • cukier do smaku
  • listki mięty do dekoracji

Sposób przygotowania:

Pierogi z truskawkami

Przygotowanie ciasta:

Mąkę przesiać do miski. Do mąki dodać szczyptę soli,jajko ,2 łyżeczki oleju i ciepłą wodę. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczką by nie wyschło.

Przygotowanie truskawek :

Pierogi z truskawkami
Truskawki przełożyć na sito i opłukać pod bieżącą zimną wodą

Truskawki dokładnie opłukać na sicie pod bieżącą zimną wodą. Dokładnie osączyć i usunąć szypułki.

Przygotowanie pierogów:

Pierogi z truskawkami
Na podsypanej lekko mąką stolnicy wałkujemy ciasto i wykrawamy szklanką krążki

Na podsypanej lekko mąką stolnicy wykładamy wyrobione ciasto. Wałkujemy dość cienko. Z ciasta wykrawamy szklanką krążki.

Na każdy krążek ciasta nakładamy po 1 dużej truskawce lub 2 mniejsze. Zlepiamy pierogi. Układamy na ściereczce w odstępach.

Gotowanie pierogów:

Pierogi z truskawkami
Gdy pierogi wypłyną na wierzch gotujemy je 1-2 minuty

Do dużego garnka nalewamy wody i lekko solimy. Zagotowujemy wodę. Wrzucamy partiami pierogi na wrzątek,lekko mieszając drewnianą łyżką.

Gdy pierogi wypłyną na wierzch gotujemy je 1-2 min. Osączamy na sicie ,przelewamy ciepłą wodą.

Posypujemy jeszcze gorące cukrem do smaku.

Podajemy porcje na talerzach polane zmiksowanymi truskawkami oraz świeżymi truskawkami . Dekorujemy listkami mięty.