Sposób przygotowania:
Pierogi z truskawkamiPrzygotowanie ciasta:
Mąkę przesiać do miski. Do mąki dodać szczyptę soli,jajko ,2 łyżeczki oleju i ciepłą wodę. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczką by nie wyschło.
Przygotowanie truskawek :
Truskawki dokładnie opłukać na sicie pod bieżącą zimną wodą. Dokładnie osączyć i usunąć szypułki.
Przygotowanie pierogów:
Na podsypanej lekko mąką stolnicy wykładamy wyrobione ciasto. Wałkujemy dość cienko. Z ciasta wykrawamy szklanką krążki.
Na każdy krążek ciasta nakładamy po 1 dużej truskawce lub 2 mniejsze. Zlepiamy pierogi. Układamy na ściereczce w odstępach.
Gotowanie pierogów:
Do dużego garnka nalewamy wody i lekko solimy. Zagotowujemy wodę. Wrzucamy partiami pierogi na wrzątek,lekko mieszając drewnianą łyżką.
Gdy pierogi wypłyną na wierzch gotujemy je 1-2 min. Osączamy na sicie ,przelewamy ciepłą wodą.
Posypujemy jeszcze gorące cukrem do smaku.
Podajemy porcje na talerzach polane zmiksowanymi truskawkami oraz świeżymi truskawkami . Dekorujemy listkami mięty.
ankaszym