SUPERPRZEPIS

Karkówka z czarnej świni z frytkami z batatów

  • 4
  • lenian
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Karkówka z czarnej świni  z frytkami z batatów Więcej zdjęć (4)

Karkówka z czarnej świni iberyjskiej z frytkami z batatów i warzywami gotowanymi na parze, soczysta i aromatyczna

Składniki:

Karkówka z czarnej świni z frytkami z batatów

 

  • 3 plastry karkówki ze świni iberyjskiej
  • 1 - 2 bataty
  • 3 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 łyżka miodu
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Karkówka z czarnej świni z frytkami z batatów
Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Musztardę z miodem i pieprzem wymieszać i natrzeć kotlety. Odstawić na dwie godziny. Batata i czosnek obrać. Batata pokroić na frytki a czosnek w plasterki. Włożyć do miski, dodać dwie łyżki oliwy, tymianek sól i pieprz. Wymieszać razem i ułożyć na blasze. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 C opcja grill na 30 minut.

W trakcie pieczenia od czasu do czasu przemieszać, by się równo przypiekły ze wszystkich stron. Pod koniec czasu pieczenia frytek rozgrzać patelnię grillową, wlać łyżkę oliwy i przygotowane wcześniej kotlety smażyć krótko na ostrym ogniu, około 2 minuty z każdej strony.

Podawać z frytkami z batatów i warzywami gotowanymi na parze.
Karkówka z czarnej świni  z frytkami z batatów
Karkówka z czarnej świni  z frytkami z batatów
bataty ułożyć na blasze
Karkówka z czarnej świni  z frytkami z batatów
kotlety smażyć krótko na ostrym ogniu