Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 267]

Grillowane kotlety mielone z indyka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Na grillu można przygotować nie tylko karkówkę, kiełbasę czy szaszłyki - warto też upiec bardzo smaczne kotleciki mielone z dodatkiem plasterków żółtego sera oraz chrupiących plasterków boczku.

Grillowane kotlety mielone z indyka

Składniki:

Grillowane kotlety mielone z indyka

 

Sposób przygotowania:

Grillowane kotlety mielone z indyka
Mięso z indyka zmielić na średnich oczkach razem z surowym wędzonym boczkiem oraz cebulą. 

Do masy mięsnej wbić 1 lub 2 jajka (w zależności od wielkości) i dodać przyprawy oraz trochę tartego ostrego sera - po wyrobieniu zagęścić masę niewielką ilością bułki tartej.

Masę mięsną włożyć do lodówki na 1-2 godziny, aby stężała, a następnie formować średniej wielkości kotleciki i dokładnie smarować je olejem ze wszystkich stron. 

Gotowe upiec na grillu, aż osiągną ładny rumiany kolor, a płyn wypływające z mięsa będzie klarowny. 

Osobno upiec na chrupiąco plasterki wędzonego boczku.

Tuż przed końcem smażenia ułożyć na każdym kotleciku plasterek żółtego wędzonego sera i pozostawić do stopienia.

Podawać z chrupiącymi plasterkami boczku, z dodatkiem pieczywa albo gotowanych (pieczonych) ziemniaków, ulubionym zimnym sosem i surówką.

Tagi:

mięso grill