Sposób przygotowania:
Grillowane kotlety mielone z indyka
Mięso z indyka zmielić na średnich oczkach razem z surowym wędzonym boczkiem oraz cebulą.
Do masy mięsnej wbić 1 lub 2 jajka (w zależności od wielkości) i dodać przyprawy oraz trochę tartego ostrego sera - po wyrobieniu zagęścić masę niewielką ilością bułki tartej.
Masę mięsną włożyć do lodówki na 1-2 godziny, aby stężała, a następnie formować średniej wielkości kotleciki i dokładnie smarować je olejem ze wszystkich stron.
Gotowe upiec na grillu, aż osiągną ładny rumiany kolor, a płyn wypływające z mięsa będzie klarowny.
Osobno upiec na chrupiąco plasterki wędzonego boczku.
Tuż przed końcem smażenia ułożyć na każdym kotleciku plasterek żółtego wędzonego sera i pozostawić do stopienia.
Podawać z chrupiącymi plasterkami boczku, z dodatkiem pieczywa albo gotowanych (pieczonych) ziemniaków, ulubionym zimnym sosem i surówką.
Do masy mięsnej wbić 1 lub 2 jajka (w zależności od wielkości) i dodać przyprawy oraz trochę tartego ostrego sera - po wyrobieniu zagęścić masę niewielką ilością bułki tartej.
Masę mięsną włożyć do lodówki na 1-2 godziny, aby stężała, a następnie formować średniej wielkości kotleciki i dokładnie smarować je olejem ze wszystkich stron.
Gotowe upiec na grillu, aż osiągną ładny rumiany kolor, a płyn wypływające z mięsa będzie klarowny.
Osobno upiec na chrupiąco plasterki wędzonego boczku.
Tuż przed końcem smażenia ułożyć na każdym kotleciku plasterek żółtego wędzonego sera i pozostawić do stopienia.
Podawać z chrupiącymi plasterkami boczku, z dodatkiem pieczywa albo gotowanych (pieczonych) ziemniaków, ulubionym zimnym sosem i surówką.