Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 802]

Grillowana karkówka z dressingiem nouc cham

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Karkówka jest nieodłącznym elementem grillowego menu - zazwyczaj ją kilka godzin marynujemy, ja ma przepis last minute a efekt i smak zaskoczy każdego.

Grillowana karkówka z dressingiem nouc cham Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Grillowana karkówka z dressingiem nouc cham

 

  • 4 kotlety z karkówki ( po 180-200 gram każdy)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz
  • Dressing nuoc cham:
  • 2 ząbki czosnku
  • Garść kolendry (liście plus łodyżki)
  • 4 łyżki soku z limonki
  • 4 łyżki sosu rybnego
  • 1-2 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:

Grillowana karkówka z dressingiem nouc cham
Karkówkę skrapiamy oliwą i oprószamy solę i pieprzem. Kładziemy na rozgrzany grill i grillujemy ją po 3-5 minut z każdej strony. Przekładamy na deskę i odstawiamy na 5 minut.

W międzyczasie w miseczce łączymy sok z limonki z cukrem – mieszamy aż do momentu rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy sos rybny przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekane łodyżki kolendry – mieszamy aż do połączenia się składników.

Karkówkę za pomocą ostrego noża kroimy w cieniutkie plasterki, polewamy je przygotowanym dressingiem, posypujemy listkami kolendry i serwujemy np. z grillowanym pieczywem, smacznego.
Grillowana karkówka z dressingiem nouc cham
Karkówkę skrapiamy oliwą i oprószamy solę i pieprzem. Kładziemy na rozgrzany grill i grillujemy ją po 3-5 minut z każdej strony. Przekładamy na deskę i odstawiamy na 5 minut.
Grillowana karkówka z dressingiem nouc cham
W międzyczasie w miseczce łączymy sok z limonki z cukrem – mieszamy aż do momentu rozpuszczenia się cukru.
Grillowana karkówka z dressingiem nouc cham
Następnie dodajemy sos rybny przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekane łodyżki kolendry – mieszamy aż do połączenia się składników.
Grillowana karkówka z dressingiem nouc cham
Karkówkę za pomocą ostrego noża kroimy w cieniutkie plasterki, polewamy je przygotowanym dressingiem, posypujemy listkami kolendry i serwujemy np. z grillowanym pieczywem, smacznego :D