Sposób przygotowania:
Knedle ziemniaczane z truskawkamiETAP 1:
Ziemniaki wrzucić do miski. Wbić do nich jajko. Wsypać obie mąki i szczyptę soli. rękami zagnieść z tych składników elastyczne ciasto.
W trakcie zagniatania podsypywać mąką pszenną żeby się nie kleiło. Zagniecione ciasto uformować najlepiej w wałek o jednakowej szerokości i pokroić na niej więcej równe plasterki.
Każdy plasterek spłaszczać w dłoniach. Na środku układać jedną większą truskawkę i posypywać ok. 0,5 łyżeczki cukru.
Knedla zlepiać w kulkę i odkładać. W garnku zagotować wodę. Na wrzątek wrzucić knedle.
Gotować kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć na talerz. Podawać polane śmietaną lub serkiem waniliowym.
Można dodatkowo posypać cukrem pudrem.