Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Karkówka pieczona w czerwonym winie

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 11
  • KALORIE: 190
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Przepis wykorzystywałam już niejednokrotnie i z różnego rodzaju mięsem wieprzowym. Mięso zawsze wychodzi, miękkie, soczyste i niezwykle aromatyczne. Doskonale się kroi i nie rozpada.

Karkówka pieczona w czerwonym winie

Składniki:

Karkówka pieczona w czerwonym winie

 

  • 1 kg karkówki/schabu/szynki bez kości (najlepiej mięsa w miarę wąskiego)
  • 1 cebula

Przyprawy:

  • sól, papryka, pieprz, curry
  • 1 garść majeranku
  • 1 listek laurowy (pokruszony)

Dodatkowo:

  • 1,5 szklanki czerwonego wina (wytrawnego)

Sposób przygotowania:

Karkówka pieczona w czerwonym winie
Karkówkę należy umyć i po dokładnym osuszeniu porządnie natrzeć solą, pieprzem, curry oraz papryką.

Następnie mięso obłożyć cebulą pokrojoną w piórka, posypać majerankiem, listkiem laurowym i całość umieścić w lodówce na około 2 godziny.

Po tym czasie mięso włożyć do naczynia żaroodpornego oraz polać 1/2 porcji wina i przykryć.

Piec w rozgrzanym piekarniku minimum 1 godzinę w 200 stopniach.

W między czasie karkówkę należy po 30 minutach podlać pozostałym winem.