2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Karkówka pieczona z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 16

Karkówka pieczona z warzywami to propozycja obiadowa dla leniwców nie trzeba smażyć, kombinować, wrzucasz wszystkie składniki do jednego naczynia i robi się samo! Polecam to danie z pieczonymi ziemniakami.

Karkówka pieczona z warzywami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karkówka pieczona z warzywami

 

  • 5 plastrów karkówki bez kości
  • 4 średnie marchewki
  • 2 cebule
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka masła do wysmarowania naczynia
  • 1 papryczka chili
  • 15 dag żółtego sera
  • jarzynka do smaku
  • pieprz młotkowany z kolendrą do smaku
  • koperek lub natka z dymki do posypania

 

Sposób przygotowania:

Karkówka pieczona z warzywami
Karkówkę myjemy osuszamy, oprószamy jarzynką z każdej strony, wkładamy 20 minut do lodówki. Marchewkę i cebulę obieramy, marchew ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach, cebulę kroimy w piórka. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, rozkładamy połowę pokrojonej cebuli i marchewki, układamy na warzywach plastry mięsa, smarujemy majonezem oprószamy pieprzem do smaku, przykrywamy resztą warzyw oraz posypujemy połową pokrojonej na krążki chili oraz startym żółtym serem. Naczynie przykrywamy folią aluminiową pieczemy około 80 minut w temp 180*c, na kilka minut przed końcem pieczenia zdjąć folię.Posypać przed podaniem świeżym koperkiem i resztą pokrojonej chili lub szczypiorem z dymki. Smacznego!
Karkówka pieczona z warzywami
karkówkę oprószamy jarzynką do smaku odstawiamy na 20 minut
Karkówka pieczona z warzywami
obraną marchewkę trzemy na tarce cebulę kroimy
Karkówka pieczona z warzywami
mięso układamy w naczyniu na warzywach....
Karkówka pieczona z warzywami
przykrywamy reszta warzyw posypujemy serem i do pieca