Sposób przygotowania:
Karkówka pieczona z warzywami
Karkówkę myjemy osuszamy, oprószamy jarzynką z każdej strony, wkładamy 20 minut do lodówki. Marchewkę i cebulę obieramy, marchew ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach, cebulę kroimy w piórka. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, rozkładamy połowę pokrojonej cebuli i marchewki, układamy na warzywach plastry mięsa, smarujemy majonezem oprószamy pieprzem do smaku, przykrywamy resztą warzyw oraz posypujemy połową pokrojonej na krążki chili oraz startym żółtym serem. Naczynie przykrywamy folią aluminiową pieczemy około 80 minut w temp 180*c, na kilka minut przed końcem pieczenia zdjąć folię.Posypać przed podaniem świeżym koperkiem i resztą pokrojonej chili lub szczypiorem z dymki. Smacznego!