SUPERPRZEPIS

Karkówka pieczona na winie, z tymiankiem i cebulką

  • 2
  • MP3-ka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 6
Karkówka pieczona na winie, z tymiankiem i cebulką

Karkówka pieczona w całości, idealna zarówno na obiad z pieczonymi ziemniakami. jak i do kanapek z sosem i z warzywami.

Składniki:

Karkówka pieczona na winie, z tymiankiem i cebulką

 

  • 1 kg karkówki
  • 200 ml czerwonego wina wytrawnego
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 średnie cebule
  • sól, pieprz
  • świeży tymianek
  • natka pietruszki
  • kilka liści laurowych
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Karkówka pieczona na winie, z tymiankiem i cebulką

ETAP 1:

Karkówka pieczona na winie, z tymiankiem i cebulką
Karkówkę natrzeć dokładnie przyprawami i razem z cebulą i czosnkiem podsmażyć na patelni

Karkówkę natrzeć dokładnie solą, pieprzem, i papryką. Cebulę pokroić w krążki, czosnek w plastry. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić mięso, czosnek i cebulę, posypać świeżym tymiankiem. Obsmażyć z dwóch stron na rumiano.

ETAP 2:

Tłuszcz odlać do naczynia w którym będziemy piec karkówkę. Do mięsa dolać wino i chwilę dusić.
Następnie mięso z sosem przełożyć do wcześniej przygotowanej brytfanki, posypać natką pietruszki i liśćmi laurowymi. Karkówkę piec 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni.
Od czasu do czasu podlewać sosem.