Wiele osób nie docenia wieprzowiny sugerując, że jest jednym z najtłustszych mięs. To prawda, ale by mieć pełny obraz trzeba również powiedzieć, że wieprzowina ma wysoką wartość odżywczą i dostarcza nam dużo witamin z grupy B.
Jest przy tym bardzo smaczna i uniwersalna czego przykładem jest szerokie zastosowanie karkówki, najbardziej popularnej części tego mięsa.
Karkówka to potoczna nazwa mięsa z odcinka szyjnego i przedniej części grzbietowej, od tyłu sięgające niemal schabu. Jest doceniana przez koneserów grillowanych mięs i najczęściej rzucana na ruszt podczas wiosennych i letnich spotkań przy ognisku. Odpowiednio przygotowana i doprawiona potrafi zniewalać smakiem, jest krucha, soczysta i miękka.
Idealnie komponuje się z musztardowymi marynatami, ale lubi też innowacyjne podejście i ziołowe zalewy. Przepisy na karkówkę pieczoną są bardzo zróżnicowane, dobra wiadomość jest jednak taka, że mięso to jest tak smaczne samo w sobie, że nawet z łatwo dostępnym majerankiem, jabłkiem i czosnkiem smakuje znakomicie.
Zaletą karkówki jest też jej wielozadaniowość. Można ją z powodzeniem dusić, smażyć na patelni oraz piec w piekarniku w jednym kawałku. Wyrabia się z niej wędliny, najsłynniejszą odmianą jest baleron. Na jaką wersję karkówki Ty się dzisiaj zdecydujesz?
Zdjęcie: Fotolia
Karkówka to potoczna nazwa mięsa z odcinka szyjnego i przedniej części grzbietowej, od tyłu sięgające niemal schabu. Jest doceniana przez koneserów grillowanych mięs i najczęściej rzucana na ruszt podczas wiosennych i letnich spotkań przy ognisku. Odpowiednio przygotowana i doprawiona potrafi zniewalać smakiem, jest krucha, soczysta i miękka.
Idealnie komponuje się z musztardowymi marynatami, ale lubi też innowacyjne podejście i ziołowe zalewy. Przepisy na karkówkę pieczoną są bardzo zróżnicowane, dobra wiadomość jest jednak taka, że mięso to jest tak smaczne samo w sobie, że nawet z łatwo dostępnym majerankiem, jabłkiem i czosnkiem smakuje znakomicie.
Zaletą karkówki jest też jej wielozadaniowość. Można ją z powodzeniem dusić, smażyć na patelni oraz piec w piekarniku w jednym kawałku. Wyrabia się z niej wędliny, najsłynniejszą odmianą jest baleron. Na jaką wersję karkówki Ty się dzisiaj zdecydujesz?
Zdjęcie: Fotolia