2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Karkówka po bałkańsku

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Rewelacyjna w smaku pieczona karkówka w paście paprykowej z cebulką, wystarczy tylko leciutko rozbić mięso, oprószyć papryką słodką potem obtoczyć w paście, posypać pokrojoną w piórka cebulą, włożyć do piekarnika i na dwie godziny zapomnieć.

Karkówka po bałkańsku

Składniki:

Karkówka po bałkańsku

 

  • 7 grubszych plastrów karkówki
  • 2 cebule
  • 350 ml pasty paprykowej z ogórkami np. ajvar (do kupienia w każdym hipermarkecie)
  • Słodka papryka do oprószenia
  • Szczypta soli do smaku

Sposób przygotowania:

Karkówka po bałkańsku

ETAP 1:

Karkówka po bałkańsku
Karkówkę kroimy na plastry oprószamy przyprawami do smaku

Osuszone plastry karkówki lekko rozbijamy tłuczkiem , oprószamy słodką papryką.

Pastę paprykową z ogórkami przekładamy do miski, każdy plaster karkówki obtaczamy w paście i układamy w naczyniu żaroodpornym tak aby lekko nachodziły na siebie. Cebulę obieramy kroimy w piórka.

Posypujemy na wierzchu karkówkę, posypujemy lekko do smaku solą.

ETAP 2:

Karkówka po bałkańsku
nacieramy pastą paprykową układamy w naczyniu

Pastę paprykową z ogórkami przekładamy do miski, każdy plaster karkówki obtaczamy w paście i układamy w naczyniu żaroodpornym tak aby lekko nachodziły na siebie. Cebulę obieramy kroimy w piórka. Posypujemy na wierzchu karkówkę, posypujemy lekko do smaku solą.

ETAP 3:

Karkówka po bałkańsku
mięso przykrywamy pokrywą od naczynia i pieczemy

Naczynie przykrywamy pokrywą i wkładamy na godzinę do lodówki aby smaki się przegryzły.

Po tym czasie nagrzewamy do 180*c piekarnik pieczemy mięso przez 1,5 -2 godziny. Podajemy z dowolną surówką i młodymi ziemniakami.

Smacznego!