BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Grillowana karkówka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polecam pyszną karkówkę z grilla , karkówka z marynaty , krucha,miękka i bardzo smaczna, lubiana przez moją rodzinkę.

Grillowana karkówka

Składniki:

Grillowana karkówka

 

  • Karkówka około 1,200 kg,

 

  • oliwa zmieszana z olejem rzepakowym 1/2 szkl,
  • cebula 1 szt,
  • ząbki czosnku 6 ząbków,
  • papryczka chilli 1/4 łyżeczki,
  • musztarda ostra 2 łyżki,
  • przyprawa do karkówki 1 - 2 łyżki,
  • suszone oregano 1 łyżka,
  • suszona bazylia 1 łyżka,
  • sól 1 łyżeczka,
  • pieprz 1 łyżeczka,

Sposób przygotowania:

Grillowana karkówka
Karkówkę dobrze opłukać, osuszyć, pokroić na grubsze plastry lekko rozbić.

Zrobić marynatę;

Do miski włożyć czosnek przeciśnięty przez praskę, dodać obraną drobno posiekaną cebule.

Następnie dodać resztę składników i dobrze wymieszać wszystko z oliwą.

Taką marynatą natrzeć dobrze karkówkę z każdej strony.

Karkówkę układać w naczyniu zakryć ściereczką i marynować około 5 godzin.

Po tym czasie karkówkę ułożyć na grillu i grillować do miekkości mięsa ,obracając od czasu do czasu.

Podawać z grillowanymi ziemniaczkami sosami itp.