Sposób przygotowania:
Polędwiczka wieprzowa z wiśniamiETAP 1:
Polędwiczkę nacieramy solą i pieprzem i obsmażamy na oleju ze wszystkich stron. Następnie mięso przekładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy przez 30 minut w 180 st. C.
ETAP 2:
W międzyczasie przygotowujemy sos. Umyte wiśnie drylujemy.
W garnku podgrzewamy ocet balsamiczny z cukrem. Wlewamy bulion i wino, dodajemy cynamon i podgrzewamy razem, aż sos zmniejszy o połowę swoją objętość.
Wrzucamy wiśnie, gotujemy ok. 5 minut. Dodajemy mąkę ziemniaczaną rozrobioną w wodzie. Podgrzewamy sos do uzyskania optymalnej gęstości.
Sos doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną chili.
ETAP 3:
Polędwiczkę wystawiamy z piekarnika. Po ok. 5 minutach mięso kroimy w plasterki i polewamy sosem. Podajemy z ulubionymi dodatkami.