Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1057]

Polędwiczka wieprzowa z wiśniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Lubię połączenie mięsa i owoców. Tym razem wykorzystałam polędwiczkę wieprzową - podałam ją z sosem z wiśni.

Polędwiczka wieprzowa z wiśniami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Polędwiczka wieprzowa z wiśniami

 

  • polędwiczka wieprzowa ważąca 500-600 g
  • szklanka wiśni
  • 1,5 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka cukru
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta cynamonu
  • szczypta chili
  • sól
  • pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

Polędwiczka wieprzowa z wiśniami

ETAP 1:

Polędwiczka wieprzowa z wiśniami
Polędwiczkę nacieramy solą i pieprzem i obsmażamy

Polędwiczkę nacieramy solą i pieprzem i obsmażamy na oleju ze wszystkich stron. Następnie mięso przekładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy przez 30 minut w 180 st. C.

ETAP 2:

Polędwiczka wieprzowa z wiśniami
W międzyczasie przygotowujemy sos wiśniowy

W międzyczasie przygotowujemy sos. Umyte wiśnie drylujemy.

W garnku podgrzewamy ocet balsamiczny z cukrem. Wlewamy bulion i wino, dodajemy cynamon i podgrzewamy razem, aż sos zmniejszy o połowę swoją objętość.
Wrzucamy wiśnie, gotujemy ok. 5 minut. Dodajemy mąkę ziemniaczaną rozrobioną w wodzie. Podgrzewamy sos do uzyskania optymalnej gęstości.

Sos doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną chili.

ETAP 3:

Polędwiczkę wystawiamy z piekarnika. Po ok. 5 minutach mięso kroimy w plasterki i polewamy sosem. Podajemy z ulubionymi dodatkami.