BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Marynowana karkówka na grilla

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 5

Polecam pyszną,smakowitą karkówkę, zamarynowaną na kilka godzin w marynacie i grillowaną. Karkówka jest bardzo soczysta, krucha i pyszna.

Marynowana karkówka na grilla

Składniki:

Marynowana karkówka na grilla

 

  • karkówka około 1 kg,
  • Marynata;
  • oliwa 6 łyżek,
  • sos sojowy 3 -4 łyżki,
  • ocet biały winny 1 -2 łyżki,
  • zioła prowansalskie 1/2 łyżeczki,
  • oregano 1/2 łyżeczki,
  • tymianek 1/2 łyżeczki,
  • czosnek 3 ząbki,
  • sól,pieprz do smaku,
  • przyprawa do karkówki 1 łyżeczka,

Sposób przygotowania:

Marynowana karkówka na grilla
Karkówkę pokroić na plastry nie za cienkie, nie za grube.

Opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym,natrzeć delikatnie pieprzem i solą zostawić na 15 minut.

Z oliwy, sosu sojowego, przypraw oraz przeciśniętego przez praskę czosnku zrobić marynatę.

Marynatą natrzeć dokładnie mięso, włożyć do miski przykryć miskę ściereczką i włożyć do lodówki na kilka godzin.

Następnie mięso rozłożyć na ruszcie rozpalonego grilla i grillować do miękkości mięsa, obracając co jakiś czas, aby mięso się nie przypaliło. 

Grillowaną karkówkę podawać z pieczonymi ziemniakami i surówką.