Sposób przygotowania:
Wieprzowa rolada Eli z kalafiorem w kapuścieprzygotowanie kapusty
Liście kapusty włoskiej umyć i obgotować we wrzącej wodzie. Z ostudzonych liści odciąć grube nerwy.
przygotowanie farszu
Kiełbasę i ogórki pokroić w słupki. Cebulę obrać z łupinek i pokroić w piórka. Kalafior płukać i podzielić na mniejsze różyczki.
przygotowanie rolady
Łopatkę rozkroić na duży kwadratowy płat i rozbić tłuczkiem do mięsa. Mięso oprószyć solą, pieprzem i posmarować musztardą.
przygotowanie rolady cd
Na mięsie układać na przemian pasy kiełbasy, cebuli, ogórka i kalafiora. Roladę ciasno zwinąć i obwiązać nićmi.
przygotowanie rolady cd
Cebulę, kiełbasę i ogórki które zostały z farszu pokroić w kostkę.
przygotowanie rolady cd
W dużej brytfannie rozgrzać olej i obsmażyć roladę ze wszystkich stron. Do mięsa dodać pokrojoną cebulę, kiełbasę, ogórki, musztardę, przyprawę do mięs, paprykę, czosnek granulowany, sól i pieprz. Wszystko razem przesmażyć, podlać wodą i dusić około 40 minut.
przygotowanie rolady cd
Roladę wyjąć z sosu, przestudzić i odwinąć z nici. Rozłożyć liście kapusty. Na liściach położyć roladę.
przygotowanie rolady cd
Zawinąć roladę w liście kapusty i owinąć nićmi.
przygotowanie rolady cd
Owiniętą roladę włożyć do sosu i dusić jeszcze około 30 minut. Gotową roladę wyjąć, przestudzić, odwinąć z nici i podzielić na porcje.. Powstały sos zmiksować i podawać w sosjerce.
Smacznego!
podawanie
Pierwszy dzień roladę podałam z ziemniakami i korniszonami.
podawanie cd
Na drugi dzień podałam roladę z kluskami śląskimi i piklami z ogórków.