Sposób przygotowania:
Wieprzowa rolada Eli z kalafiorem w kapuścieprzygotowanie kapusty

Liście kapusty włoskiej umyć i obgotować we wrzącej wodzie. Z ostudzonych liści odciąć grube nerwy.
przygotowanie farszu

Kiełbasę i ogórki pokroić w słupki. Cebulę obrać z łupinek i pokroić w piórka. Kalafior płukać i podzielić na mniejsze różyczki.
przygotowanie rolady

Łopatkę rozkroić na duży kwadratowy płat i rozbić tłuczkiem do mięsa. Mięso oprószyć solą, pieprzem i posmarować musztardą.
przygotowanie rolady cd

Na mięsie układać na przemian pasy kiełbasy, cebuli, ogórka i kalafiora. Roladę ciasno zwinąć i obwiązać nićmi.
przygotowanie rolady cd

Cebulę, kiełbasę i ogórki które zostały z farszu pokroić w kostkę.
przygotowanie rolady cd

W dużej brytfannie rozgrzać olej i obsmażyć roladę ze wszystkich stron. Do mięsa dodać pokrojoną cebulę, kiełbasę, ogórki, musztardę, przyprawę do mięs, paprykę, czosnek granulowany, sól i pieprz. Wszystko razem przesmażyć, podlać wodą i dusić około 40 minut.
przygotowanie rolady cd

Roladę wyjąć z sosu, przestudzić i odwinąć z nici. Rozłożyć liście kapusty. Na liściach położyć roladę.
przygotowanie rolady cd

Zawinąć roladę w liście kapusty i owinąć nićmi.
przygotowanie rolady cd

Owiniętą roladę włożyć do sosu i dusić jeszcze około 30 minut. Gotową roladę wyjąć, przestudzić, odwinąć z nici i podzielić na porcje.. Powstały sos zmiksować i podawać w sosjerce.
Smacznego!
podawanie

Pierwszy dzień roladę podałam z ziemniakami i korniszonami.
podawanie cd

Na drugi dzień podałam roladę z kluskami śląskimi i piklami z ogórków.