eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Wieprzowa rolada Eli z kalafiorem w kapuście

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam roladę z łopatki wieprzowej. Do nadzienia dałam różyczki kalafiora. Roladę owinęłam kapustą włoską.

Wieprzowa rolada Eli z kalafiorem w kapuście

Składniki:

Wieprzowa rolada Eli z kalafiorem w kapuście

mięso

  • 1.5 kg łopatki wieprzowej

farsz

  • 500 g kiełbasy podwawelskiej
  • 400 g ogórków kiszonych
  • 4 duże różyczki kalafiora
  • 4 duże cebule
  • 2 duże łyżki musztardy
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

dodatki

  • 5 dużych, zewnętrznych, ciemno zielonych liści kapusty włoskiej
  • 6 dużych łyżek oleju rzepakowego
  • 2 łyżki musztardy

przyprawy

  • 1 duża łyżka przyprawy do mięs
  • 1 duża łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

dodatkowo

  • białe, bawełniane nici

Sposób przygotowania:

Wieprzowa rolada Eli z kalafiorem w kapuście

przygotowanie kapusty

Wieprzowa rolada Eli z kalafiorem w kapuście
Z obgotowanych i ostudzonych liści odciąć grube nerwy.

Liście kapusty włoskiej umyć i obgotować we wrzącej wodzie. Z ostudzonych liści odciąć grube nerwy.

przygotowanie farszu

Wieprzowa rolada Eli z kalafiorem w kapuście
Pokroić kiełbasę, cebulę, ogórki i kalafior.

Kiełbasę i ogórki pokroić w słupki. Cebulę obrać z łupinek i pokroić w piórka. Kalafior płukać i podzielić na mniejsze różyczki.

przygotowanie rolady

Wieprzowa rolada Eli z kalafiorem w kapuście
Rozkrojone, rozbite tłuczkiem mięso prószyć solą, pieprzem i posmarować musztardą.

Łopatkę rozkroić na duży kwadratowy płat i rozbić tłuczkiem do mięsa. Mięso oprószyć solą, pieprzem i posmarować musztardą.

przygotowanie rolady cd

Wieprzowa rolada Eli z kalafiorem w kapuście
Na mięsie rozłożyć pokrojone składniki farszu.

Na mięsie układać na przemian pasy kiełbasy, cebuli, ogórka i kalafiora. Roladę ciasno zwinąć i obwiązać nićmi.

przygotowanie rolady cd

Wieprzowa rolada Eli z kalafiorem w kapuście

Cebulę, kiełbasę i ogórki które zostały z farszu pokroić w kostkę.

przygotowanie rolady cd

Wieprzowa rolada Eli z kalafiorem w kapuście

W dużej brytfannie rozgrzać olej i obsmażyć roladę ze wszystkich stron. Do mięsa dodać pokrojoną cebulę, kiełbasę, ogórki, musztardę, przyprawę do mięs, paprykę, czosnek granulowany, sól i pieprz. Wszystko razem przesmażyć, podlać wodą i dusić około 40 minut.

przygotowanie rolady cd

Wieprzowa rolada Eli z kalafiorem w kapuście

Roladę wyjąć z sosu, przestudzić i odwinąć z nici. Rozłożyć liście kapusty. Na liściach położyć roladę.

przygotowanie rolady cd

Wieprzowa rolada Eli z kalafiorem w kapuście

Zawinąć roladę w liście kapusty i owinąć nićmi.

przygotowanie rolady cd

Wieprzowa rolada Eli z kalafiorem w kapuście

Owiniętą roladę włożyć do sosu i dusić jeszcze około 30 minut. Gotową roladę wyjąć, przestudzić, odwinąć z nici i podzielić na porcje.. Powstały sos zmiksować i podawać w sosjerce.
Smacznego!

podawanie

Wieprzowa rolada Eli z kalafiorem w kapuście

Pierwszy dzień roladę podałam z ziemniakami i korniszonami.

podawanie cd

Wieprzowa rolada Eli z kalafiorem w kapuście

Na drugi dzień podałam roladę z kluskami śląskimi i piklami z ogórków.