Sposób przygotowania:
Drobiowe zawijasy Eliprzygotowanie kapusty i kiełbasy
Liście kapusty włoskiej obrać z główek - tyle sztuk ile mamy pałek kurczaka + 5 sztuk do farszu. Liście obgotować we wrzątku, wyjąć i ostudzić. 5 liści pokroić na paski szerokie jak długie są słupki kiełbasy. Kiełbasę pokroić w słupki 5 cm długości - tyle szt ile pałek.
przygotowanie farszu
Na każdym pasku kapusty ułożyć słupek kiełbasy.
ETAP 3:
Kiełbasę owinąć paskami kapusty.
przygotowanie ryżu
Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać olej i przesmażyć cebulę.
przygotowanie ryżu cd
Kapustę drobno pokroić, dodać do cebuli, chwilę smażyć żeby zmiękła i ostudzić.
przygotowanie ryżu cd
Ryż ugotować na sypko - 1 część ryżu, 2 części wody. Do ostudzonego ryżu dodać kapustę z cebulą, przyprawę do mięs, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajka, sól i pieprz do smaku. Wszystkie składniki wymieszać.
przygotowanie mięsa
Z pałek kurczaka usunąć kości i ścięgna. Do mięsa dodać przyprawę do mięs, sól i pieprz do smaku, czosnek granulowany i całość wymieszać.
przygotowanie mięsa cd
Do środka każdej pałki w miejsce kości włożyć słupek kiełbasy owiniętej w kapustę. Wylot mięsa spiąć wykałaczką i związać nicią.
przygotowanie mięsa cd
W brytfannie rozgrzać olej i obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Podlać mięso wodą i dusić. około 20 minut. Wyjąć pałki z sosu, ostudzić i usunąć wykałaczki i nici.
przygotowanie zawijasów
Z obgotowanych i ostudzonych liści odciąć grube nerwy. Na każdy liść położyć dużą łyżkę ryżu z kapustą i faszerowaną pałkę kurczaka.
przygotowanie zawijasów cd
Liście ciasno zwinąć i obwiązać nićmi. W brytfannach rozgrzać margarynę i obsmażyć zawijasy ze wszystkich stron. Zawijasy zalać sosem z duszenia pałek i dolać wody. Dusić około 30 minut i wyjąć z sosu.
przygotowanie sosu
Do powstałego sosu z duszenia dodać koncentrat pomidorowy, dolać wody i chwilę gotować. Mąkę wymieszać z wodą, wlać do sosu i zagotować. Sos przyprawić do smaku solą, pieprzem i podawać z zawijasami. Smacznego!