eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Drobiowe zawijasy Eli

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przygotowałam nadziewane pałki z kurczaka bez kości. Do pałek dodałam kapustę z ryżem i całość owinęłam liśćmi kapusty.

Drobiowe zawijasy Eli

Składniki:

Drobiowe zawijasy Eli

mięso

  • 3.3 kg pałek kurczaka
  • 1 duża łyżka przyprawy do mięs
  • 4 łyżki oleju
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • czosnek granulowany do smaku

farsz

  • 350 g kiełbasy podwawelskiej
  • 5 dużych, zewnętrznych, ciemnych liści kapusty włoskiej

kapusta

  • 3 duże kapusty włoskie - obrane duże liście kapusty włoskiej - tyle sztuk ile jest pałek kurczaka

ryż

dodatki

dodatkowo

  • wykałaczki - tyle ile jest pałek kurczaka
  • białe, bawełniane nici

Sposób przygotowania:

Drobiowe zawijasy Eli

przygotowanie kapusty i kiełbasy

Drobiowe zawijasy Eli
Liście kapusty obgotować we wrzątku. Kiełbasę pokroić w słupki.

Liście kapusty włoskiej obrać z główek - tyle sztuk ile mamy pałek kurczaka + 5 sztuk do farszu. Liście obgotować we wrzątku, wyjąć i ostudzić. 5 liści pokroić na paski szerokie jak długie są słupki kiełbasy. Kiełbasę pokroić w słupki 5 cm długości - tyle szt ile pałek.

przygotowanie farszu

Drobiowe zawijasy Eli
Po jednym słupku kiełbasy ułożyć na paskach kapusty.

Na każdym pasku kapusty ułożyć słupek kiełbasy.

ETAP 3:

Drobiowe zawijasy Eli
Słupki kiełbasy owinąć paskami kapusty...

Kiełbasę owinąć paskami kapusty.

przygotowanie ryżu

Drobiowe zawijasy Eli
Obraną i pokrojoną cebulę przesmażyć na oleju.

Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać olej i przesmażyć cebulę.

przygotowanie ryżu cd

Drobiowe zawijasy Eli

Kapustę drobno pokroić, dodać do cebuli, chwilę smażyć żeby zmiękła i ostudzić.

przygotowanie ryżu cd

Drobiowe zawijasy Eli

Ryż ugotować na sypko - 1 część ryżu, 2 części wody. Do ostudzonego ryżu dodać kapustę z cebulą, przyprawę do mięs, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajka, sól i pieprz do smaku. Wszystkie składniki wymieszać.

przygotowanie mięsa

Drobiowe zawijasy Eli

Z pałek kurczaka usunąć kości i ścięgna. Do mięsa dodać przyprawę do mięs, sól i pieprz do smaku, czosnek granulowany i całość wymieszać.

przygotowanie mięsa cd

Drobiowe zawijasy Eli

Do środka każdej pałki w miejsce kości włożyć słupek kiełbasy owiniętej w kapustę. Wylot mięsa spiąć wykałaczką i związać nicią.

przygotowanie mięsa cd

Drobiowe zawijasy Eli

W brytfannie rozgrzać olej i obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Podlać mięso wodą i dusić. około 20 minut. Wyjąć pałki z sosu, ostudzić i usunąć wykałaczki i nici.

przygotowanie zawijasów

Drobiowe zawijasy Eli

Z obgotowanych i ostudzonych liści odciąć grube nerwy. Na każdy liść położyć dużą łyżkę ryżu z kapustą i faszerowaną pałkę kurczaka.

przygotowanie zawijasów cd

Drobiowe zawijasy Eli

Liście ciasno zwinąć i obwiązać nićmi. W brytfannach rozgrzać margarynę i obsmażyć zawijasy ze wszystkich stron. Zawijasy zalać sosem z duszenia pałek i dolać wody. Dusić około 30 minut i wyjąć z sosu.

przygotowanie sosu

Do powstałego sosu z duszenia dodać koncentrat pomidorowy, dolać wody i chwilę gotować. Mąkę wymieszać z wodą, wlać do sosu i zagotować. Sos przyprawić do smaku solą, pieprzem i podawać z zawijasami. Smacznego!