Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1344]

Karkówka w coli i ketchupie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Mięso przygotowane w ten sposób jest niezwykle delikatne i aromatyczne. Idealne połączenie coli i ketchupu smakuje rewelacyjnie.

Karkówka w coli i ketchupie

Składniki:

Karkówka w coli i ketchupie

karkówka

  • 800g karkówki (max 1,5 kg)
  • 3 cebule
  • przyprawy (wg uznania, użyłam do gulaszu)
  • sól, pieprz
  • olej
  • Sos:
  • 1 szklanka coli
  • 1 szklanka ketchupu łagodnego (można użyć ostrego)
  • 1 łyżeczka sosu chili (dodać jeśli ketchup był łagodny)
  • 1 łyżka musztardy Dijon (jeśli ketchup był łagodny, jeśli ostry - użyć łagodniejszej)

Sposób przygotowania:

Karkówka w coli i ketchupie
Cebulę pokrojoną w kostkę, podsmażyć i ułożyć w naczyniu, w którym będzie piekło się mięso.

Mięso pokrojone w plastry, lekko rozbić tłuczkiem do mięsa, porządnie posypać przyprawami (także solą i pieprzem) i z obu stron podsmażyć na patelni. Karkówkę ułożyć na cebuli.

Sos:

Składniki zmiksować i przelać na mięso.

Rozgrzać piekarnik. Całość piec bez przykrycia przez około 1 h w 190 stopniach.