marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Karkówka marynowana w tequili

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Karkówka to najczęściej pieczone i spożywane na grill-party mięso wieprzowe. Można je marynować w coli, miodzie, ziołowych marynatach, a także w alkoholu jak tequili na przykład, czasami także w wódce lub winie białym.

Karkówka marynowana w tequili

Składniki:

Karkówka marynowana w tequili

  • 1 kg. karkówki,
  • 100 ml. tequili,
  • sok z dwóch limonek,
  • przyprawa do grilla "Kamis",
  • sos Tysiąca Wysp, barbecue lub ketchup łagodny,
  • sól,
  • pieprz czarny mielony,
  • olej do pieczenia,
  • tacki aluminiowe na grill.

Sposób przygotowania:

Karkówka marynowana w tequili
Mięso opłukać, osuszyć ręcznikami papierowymi,pokroić na 6-8 porcji i natrzeć przyprawami, sokiem z limonki oraz oczywiście obtoczyć w tequili każdy kotlet na wszystkie strony oraz wstawić miskę z porcjami karkówki na kilka godzin do lodówki, aby smaki się przegryzły. Rozpalić grill na pół godziny przed grillowaniem i przygotować tacki, aby były pod ręką, pokroić pieczywo oraz przygotować warzywne zakąski lub dodatki plus sosy do potraw grillowanych na stół. Mięso w porcjach ułożyć na tackach i ułożyć na ruszcie. Podczas grillowania obrócić na drugą stronę kotlety, by równomiernie się opiekły. Gdy mięso zbrązowieje, wbić widelec w środek, by zobaczyć, czy środek też jest upieczony. Jeśli tak, zdejmować szczypcami porcje na talerze i podawać z pieczywem, sałatkami i sosami.