WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1657]

Karkówka w paprykowej marynacie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Karkówka w paprykowej, lekko pikantnej marynacie idealna na grilla. Jest miękka i soczysta a przy tym bardzo smaczna.

Karkówka w paprykowej marynacie Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Karkówka w paprykowej marynacie

 

  • 1 plaster karkówki ok. 200g
  • 1 łyżka oleju
  • płaska łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Karkówka w paprykowej marynacie

ETAP 1:

Plaster karkówki umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Do małej miseczki wlać 1 łyżkę oleju np. rzepakowego. Wsypać słodką paprykę i ostrą paprykę w proszku. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać łyżeczką.

Przy pomocy pędzelka silikonowego posmarować mięso z obu stron. Można też posmarować mięso olejem i natrzeć przyprawami.

Na koniec oprószyć karkówkę świeżo zmielonym pieprzem. Karkówkę pozostawić w tej marynacie najlepiej przez noc a następnego dnia grillować na rozgrzanym grillu przez ok. 2 godziny aż będzie mięciutka.

Karkówka w paprykowej marynacie
Karkówka posmarowana marynatą paprykową marynowana kilkanaście godzin