renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Łosoś w marynacie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Łosoś wcześniej zamarynowany w aromatycznej marynacie nabiera niepowtarzalnego smaku. Polecam na niedzielny obiad.

Łosoś w marynacie Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Łosoś w marynacie

 

 

  • Marynata:
  • 5 łyżek soku z limonki
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka posiekanej drobno cebuli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżeczki posiekanej drobno natki pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Łosoś w marynacie

Etap 1

Łosoś w marynacie
Sok z limonki nalepiej wycisnąć bezpośrednio przed przygotowaniem marynaty i wymieszać z cebulka i czosnkiem.

Sok z limonki wymieszać z siekaną cebulą i i czosnkiem.

Etap 2

Łosoś w marynacie
Do soku z limonki, cebulki i czosnku dodać resztę składników marynaty i wymieszać.

Następnie dodać resztę składników marynaty i wymieszać.

Etap 3

Łosoś w marynacie
Kawałki łososia - moga być dzwonka lub filety umyć i osuszyć.

Kawałki łososia dobrze umyć i osuszyć, ułożyć w naczyniu, w którym będzie pieczony.

Etap 4

Łosoś w marynacie
Rybę zalać marynatą w naczyniu, w którym bedzie pieczona i marynować w chłodnym miejscu.

Następnie zalać marynatą i marynować minimum 1 godzinę.

Etap 5

Łosoś w marynacie
łososia piec razem z marynatą w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Piec łososia w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 15 minut bez przykrycia.


Tagi:

danie