Na początku maja rozpoczyna się sezon grillowania, który trwa aż do końca wakacji. Zapach grillowanych potraw: mięs, owoców, warzyw nęci podniebienia Smakowite potrawy mogą być kolorowe, oryginalne i proste do przygotowania.

Wśród dań króluje mięso z grilla. Soczyste steki, chrupiące skrzydełka czy udka kurczaka są serwowane z warzywami, głównie papryką, pomidorami; oraz doprawione aromatycznymi przyprawami (bazylią, oregano, ziołami prowansalskimi, kolorowym pieprzem). Mięso powinno być wcześniej marynowane, by uzyskało intensywniejszy smak.

Najpopularniejsza jest kiełbasa z grilla, którą można ponacinać w kilku miejscach, dzięki czemu mięso jest lepiej przyprawione. Kiełbaski podaje się z grillowanymi grzankami czosnkowymi, chlebkiem przyprawionym ziołami. Warto przygotować marynatę piwną, która idealnie komponuje się z białą kiełbasą.

Na ruszcie często znaleźć można mięsne szaszłyki. Nadziewane na drewniany patyczek różne rodzaje mięsa z warzywami oraz owocami, to zwyczaj, który został zapoczątkowany w Azji. Na szpikulec można nabić pokrojone w kostkę mięso mielone drobiowe, kurczaka, karkówkę, kiełbaskę oraz dodać kawałki żółtej i czerwonej papryki, cebulę.

Popularnym mięsem z grilla jest również karkówka, którą warto marynować dzień wcześniej z warzywami. Karkówkę można zapiekać również z ziemniakami, które sprawdzają się także w połączeniu z grillowanym kurczakiem bądź mięsem mielonym.

Wśród smakoszy popularne są również ryby: pstrągi, makrele, szczupaki, karpie, leszcze, łososie. Rybę warto naciąć w kilku miejscach, tak aby aromatyczne przyprawy nadały jej intensywniejszy smak.

Na rożnie znaleźć można także kaszankę, żeberka, polędwiczki, które idealnie komponują się ze świeżymi lub marynowanymi warzywami i owocami. Przygotowując mięso z grilla, należy pamiętać, aby ruszt nasmarować olejem, dzięki czemu skórka nie przyklei się do kratownicy.
Kiełbasa z grilla

Kiełbasa z grilla

Kiełbasa z grilla najlepiej smakuje z cebulą, pieprzem, ziołami i przyprawą do dań gyros. Marynata do kiełbasy z grilla może składać się np. z piwa, cebuli i czosnku. Najlepsza kiełbasa grillowa to przede wszystkim kiełbasa zwyczajna. Biała kiełbasa z grilla jest najsmaczniejsza po jej wcześniejszym sparzeniu. Kaszanka na grilla będzie doskonała w pętkach i w plasterkach. Nie powinno się grillować kiełbasy powyżej 20 minut, gdyż straci większość zawartego w niej tłuszczu, a więc i soczystość.

Boczek z grilla

Boczek z grilla

Najprostsza w wykonaniu marynata do boczku na grilla to pieprz, sól oraz zioła prowansalskie. Warta uwagi jest też mieszanka przygotowana z musztardy, bazylii, tymianku, rozmarynu, chili, pieprzu oraz czosnku. Mięso obtoczone w marynacie należy włożyć do lodówki na kilka godzin. Boczek grillowany w plastrach można zawinąć wokół szynki, wątróbek drobiowych bądź kiełbasy. Pyszna i sycąca potrawa to ziemniaki z grilla z boczkiem i cebulką.

Stek z grilla

Stek z grilla

Stek z grilla najlepiej smakuje przyrządzony z polędwicy wołowej. Może być wysmażony w sześciu różnych stopniach – blue (praktycznie surowy w środku), rare (krwisty), medium rare (średnio krwisty), medium (średnio wysmażony), medium well (dobrze wysmażony) i well done (dobrze wysmażony). Grill na steki musi być dobrze rozgrzany, dzięki temu białko na powierzchni mięsa dobrze się zetnie, a znajdujące się w nim soki nie wypłyną. Dodatkowo, aby polędwica się nie skurczyła podczas grillowania, można ją lekko ponacinać na brzegach.

Kurczak z grilla

Kurczak z grilla

Kurczak z grilla występuje w wielu postaciach: skrzydełek z grilla, szaszłyków na grilla z kurczakiem, piersi z kurczaka z grilla. Bywa nawet pieczony na rożnie w całości. Marynatę do kurczaka z grilla lub skrzydełek na grilla robi się na bazie ulubionych składników. Można wybierać spośród: oleju, oliwy, jogurtu naturalnego, octu, piwa, świeżego czosnku, musztardy, miodu, ziół, pieprzu cytrynowego, soli morskiej. Grillowany kurczak w marynacie jest bardziej soczysty i kruchy.

Schab z grilla

Schab z grilla

Schab z grilla świetnie smakuje podany z dodatkiem pieczonych warzyw, pieczarek i boczku. Mięso przed grillowaniem warto zamarynować np. w marynacie miodowej, musztardowej, jogurtowej, curry bądź imbirowej, aby zyskało niepowtarzalny smak i aromat. Schab po wtarciu w niego przypraw i dodatków należy wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin. Po tym czasie można go grillować. Jeśli wyciekający tłuszcz będzie się zapalał, schab można od czasu do czasu podlać piwem (doda mu to słodszego smaku).

Żeberka z grilla

Żeberka z grilla

Żeberka z grilla są klasycznym daniem kuchni amerykańskiej. Najczęściej podaje się je z sosem barbecue (BBQ), słodko-kwaśnym, chili, meksykańskim, jogurtowym lub miodowym. Są bardzo proste w przygotowaniu. Mięso wystarczy obgotować w wodzie, zamarynować (np. w ketchupie z dodatkiem coli, cukru i ostrej papryki) i odstawić na na kilkadziesiąt minut. Po tym czasie żeberka można zacząć grillować. Świetnie smakują serwowane z ziemniakami typu łódeczki i sałatką coleslaw.

Kaszanka z grilla

Kaszanka z grilla

W sezonie grillowym prawdziwym przysmakiem jest kaszanka z grilla. Dodatkiem, który doskonale się z nią komponuje jest kiszona kapusta. Całkowite przygotowanie sycącej kaszanki o aromatycznym zapachu zajmuje około 30 minut. Najprostszym sposobem jest grillowanie w folii aluminiowej. Aby przyrządzić kaszankę z grilla z kapustą kiszoną, wystarczy ułożyć na folii kaszankę, a następnie jej jedną stronę obłożyć kapustą. Po drugiej stronie można położyć kiszonego ogórka. Folię należy szczelnie zawinąć. Tak przygotowany produkt umieszcza się na grillu. Kaszankę grilluje się do momentu, aż stanie się miękka, czyli około 20 minut.

Znaleźliśmy 169 przepisów w kategorii Mięso z grilla