WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1856]

Karkówka wolnogotowana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna, mieciutka karkówka na kanapki, marynowana w przyprawach sypkich i płynnych, a następnie gotowana na bardzo malym ogniu.

Karkówka wolnogotowana Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Karkówka wolnogotowana

 

  • Ok. 1,5 kg karkówki wieprzowej
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • 0,5 łyżeczki papryki ostrej w proszku
  • 2 łyżki przyprawy magi w płynie
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • Kilka ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Karkówka wolnogotowana

ETAP 1:

Mięso umyć i osuszyć. Sól wymieszać z cukrem i natrzeć mięso. Następnie mięso posypać papryką słodką i ostrą w proszku oraz majerankiem. Polać je magi i octem balsamicznym. Na wierzchu obłożyć plasterkami czosnku. Mięso przykryć i odstawić do lodówki na 12 godzin.

Przekręcić mieso na drugą stronę i znów odstawić do lodówki na 12 godzin.

W garnku zagotować wodę. W tym czasie mięso obsmażyć z obu stron na patelni na oleju. Następnie przełożyć do wrzątku.

Mięso gotować na bardzo małym ogniu przez 1,5 godziny. Pozostawić w garnku do ostygnięcia. Wyjąć i odsączyć.

Schłodzić w lodówce. Kroić na cienkie plasterki.

Karkówka wolnogotowana
Karkówka po ugotowaniu i wyjęciu z garnka
Karkówka wolnogotowana
Karkówka po zamarynowaniu obsmażona na patelni
Karkówka wolnogotowana
Mięso wieprzowe zamarynowane w przyprawach sypkich i płynnych