Sposób przygotowania:
Karkówka gotowana na kanapkiETAP 1:
Mięso obwiązać sznurkiem, posmarować olejem i obsypać przyprawami. Przykryć szczelnie folią aluminiową i odstawić na całą noc do lodówki. Następnego dnia włożyć mięso do garnka. Wlać wody aby przykryła całkowicie mięso. Wsypać majeranek, sól i pieprz, ziele angielskie, czosnek w ząbkach i listki laurowe. Garnek ustawić na gazie i zagotować. Gotować 15 minut na średnim ogniu i wyłączyć.
Mięso wystudzić w zalewie. Gdy zalewa będzie zupełnie zimna, garnek ponownie ustawić na gazie i zagotować. Gotować kolejne 15 minut i wyłączyć. Ponownie wystudzić w zalewie a następnie wyjąć mięso i ułożyć na kratce żeby obciekło z zalewy.
Karkówkę schłodzić w lodówce, zdjąć sznurek i pokroić na plasterki.