Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Naleśniki gyros

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne naleśniki z delikatnym mięsem z kurczaka w aromatycznej przyprawie gyros z warzywami. Polane sosem, podane na obiad lub kolacje. Ulubione dzieci, młodzieży a nawet dorosłego.

Naleśniki gyros Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Naleśniki gyros

Składniki na ciasto naleśnikowe:

Składniki na farsz:

  • 1 filet z kurczaka
  • 3/4 główki kapusty pekińskiej
  • 4 ogórki konserwowe
  • ½ puszki kukurydzy konserwowej
  • 1 papryka czerwona
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki ketchupu pikantnego
  • Olej do smażenia
  • 2 łyżki przyprawy gyros
  • sól

Składniki na sos:

  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki ketchupu

Składniki dodatkowe:

Sposób przygotowania:

Naleśniki gyros

Smazyc naleśniki

Naleśniki Gyros

1. Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajko, solimy, wlewamy wodę oraz mieszając stopniowo mleko, następnie smażymy naleśniki.

smażymy mięso

Naleśniki Gyros

2. Mięso kroimy w kostkę doprawiamy solą oraz przyprawą gyros, smażymy na rozgrzanym oleju.

robimy farsz

Naleśniki Gyros

3. Kapustę kroimy drobno, przekładamy do miski, dodajemy pokrojoną w paski paprykę, pokrojone w półplasterki ogórki, odlaną z zalewy kukurydzę oraz majonez i ketchup. Następnie łączymy z mięsem i dokładnie mieszamy.

4. Farsz wykładamy na każdy naleśnik i składamy w kopertę. Układamy w naczyniu żaroodpornym.

Sos

Naleśniki Gyros

5. 3 łyżki ketchupu mieszamy z 3 łyżkami majonezu i smarujemy wierzch naleśników.

pierzynka

Naleśniki Gyros

6. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczach, dwa ogórki konserwowe kroimy drobno, połowę papryki również kroimy drobno i wszystko razem mieszamy. Nakładamy na sos.

7. Naleśniki zapiekamy 20 minut w 180°C.

ETAP 6:

Naleśniki Gyros

8. Gotowe.

9. Smacznego.