Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Karkówka z dodatkiem marchwi i cebuli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne kruche mięso wieprzowe uduszone z dodatkiem marchewki i cebuli pokrojonej w kostkę. Wspaniale smakuje zwłaszcza w chłodne zimowe dni podane z ziemniakami i np. mizerią lub kiszonym ogórkiem, ćwikłą itp.

Karkówka z dodatkiem marchwi i cebuli Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Karkówka z dodatkiem marchwi i cebuli

 

  • 60-70 dag ładnej nie przerośniętej karkówki lub szynki wieprzowej w kawałku
  • 2-3 marchewki
  • 2 cebule
  • przyprawa do mięs,czosnek granulowany,vegeta,pieprz i sól do smaku
  • 2 łyżki smalcu

Sposób przygotowania:

Karkówka z dodatkiem marchwi i cebuli

Przygotowanie mięsa:

Karkówka z dodatkiem marchwi i cebuli
Osuszone mięso kroimy w plastry ok. 1 -1 /2 cm

Mięso myjemy,osuszamy. Kroimy w plastry 1-1,5 cm. Każdy kawałek mięsa nacieramy przyprawami do smaku.

Obsmażanie mięsa:

Karkówka z dodatkiem marchwi i cebuli
Plastry mięsa obsmażamy na rozgrzanym smalcu

Na patelni rozgrzewamy smalec. Obsmażamy po parę min. z obu stron plastry mięsa.

Obsmażone kawałki mięsa zalewamy gorącą wodą (wody tyle aby mięso było przykryte). Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 60 min. pilnując w tym czasie by woda z patelni nie wyparowała.

Etap końcowy:

Karkówka z dodatkiem marchwi i cebuli
Marchew z cebulką dodajemy pod koniec duszenia do mięsa przykrywamy i dusimy całość do miękkości

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Marchew myjemy ,obieramy i również kroimy w kostkę. Gdy mięso jest już prawie miękkie dodajemy pokrojone warzywa.

Całość dusimy do miękkości,aż większość płynu z patelni odparuje a mięso i warzywa będą miękkie.


Tagi:

mięso danie