misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Karkówka z ryżem i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Pyszne, bardzo aromatyczna karkówka z pieczarkami i ryżem na sypko. Idealne danie dla całej rodziny. Moja rodzina je uwielbia. Zwłaszcza najmłodsza córka dla, której to danie robione jest bez grzybów.

Karkówka z ryżem i pieczarkami Więcej zdjęć (22)

Składniki:

Karkówka z ryżem i pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Karkówka z ryżem i pieczarkami
Marchewki obieramy, dokładnie myjemy i kroimy na kawałki o długości około 2-3 cm. Każdy taki kawałek tniemy na 4 słupki. Pieczarki myjemy pod bieżącą wodą i kroimy na ćwiartki. Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy w średniej wielkości kostkę.

Na patelnię wlewamy niewielką ilość oleju. Przesmażamy na niem marchew. Gdy ta zmieni kolor posypujemy ją cukrem i potrząsamy zawartością patelni, aż cukier się rozpuści i pokryje marchew. Tak przygotowaną zdejmujemy na talerz.

Na patelnię wrzucamy pieczarki i przesmażamy je przez 2 minuty po czym przekładamy je na talerz. Na patelnię wlewamy niewielką ilość oleju i smażymy na niej mięso. Do przesmażonego mięsa wrzucamy marchew. Całość posypujemy mąką i przez chwilę przesmażamy. Powoli cały czas mieszając dolewamy wodę i dodajemy przyprawy. Dusimy na wolnym ogniu do miękkości.

Gdy odparuje połowa płynu (jeśli mamy dzieci, które nie jedzą grzybów przekładamy porcję dla takich dzieci na inną patelnię lub go garnka i dusimy do uzyskania satysfakcjonującej konsystencji sosu) na patelnię wrzucamy pieczarki i dusimy jeszcze około 10-15 minut ( ja w tym momencie doprawiam solą morską).

W tym czasie gotujemy na sypko ryż. Do ugotowanego dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki i dokładnie mieszamy. Porcje ryżu dajemy na talerze.

Do gotowego mięsa z sosem i pieczarkami dodajemy liski natki pietruszki i mieszamy. Tak przygotowane dajemy wkoło ryżu.

Od razu podajemy.
Karkówka z ryżem i pieczarkami
Obraną marchew kroimy na mniejsze kawałki
Karkówka z ryżem i pieczarkami
Umyte i osuszone pieczarki kroimy na ćwiartki
Karkówka z ryżem i pieczarkami
Karkówkę myjemy osuszamy i kroimy w kostkę
Karkówka z ryżem i pieczarkami
Na patelnię z niewielką ilością oleju wrzucamy marchew
Karkówka z ryżem i pieczarkami
Marchew przesmażamy aż zmieni kolor
Karkówka z ryżem i pieczarkami
Marchew posypujemy cukrem
Karkówka z ryżem i pieczarkami
Przesmażamy aż ten się rozpuści i pokryje marchew
Karkówka z ryżem i pieczarkami
Na patelnię wrzucamy pieczarki
Karkówka z ryżem i pieczarkami
Przesmażamy je przez chwilę
Karkówka z ryżem i pieczarkami
Marchew i pieczarki przekładamy na talerz
Karkówka z ryżem i pieczarkami
Na patelnię wlewamy olej i dajemy mięso
Karkówka z ryżem i pieczarkami
Karkówkę przesmażamy na złoto z każdej strony
Karkówka z ryżem i pieczarkami
Do przesmażonego mięsa wrzucamy marchew
Karkówka z ryżem i pieczarkami
Zawartość patelni posypujemy mąką i przesmażamy
Karkówka z ryżem i pieczarkami
Całość zalewamy wodą i przyprawiamy
Karkówka z ryżem i pieczarkami
Gdy połowa płynu odparuje wrzucamy pieczarki
Karkówka z ryżem i pieczarkami
Ryż gotujemy na sypko
Karkówka z ryżem i pieczarkami
Do ryżu dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki
Karkówka z ryżem i pieczarkami
Ryż i natkę dokładnie mieszamy
Karkówka z ryżem i pieczarkami
Do gotowego dania dodajemy listki natki pietruszki i mieszamy
Karkówka z ryżem i pieczarkami
Pyszne danie jednogarnkowe