Sposób przygotowania:
Karkówka z ryżem i pieczarkami
Marchewki obieramy, dokładnie myjemy i kroimy na kawałki o długości około 2-3 cm. Każdy taki kawałek tniemy na 4 słupki. Pieczarki myjemy pod bieżącą wodą i kroimy na ćwiartki. Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy w średniej wielkości kostkę.
Na patelnię wlewamy niewielką ilość oleju. Przesmażamy na niem marchew. Gdy ta zmieni kolor posypujemy ją cukrem i potrząsamy zawartością patelni, aż cukier się rozpuści i pokryje marchew. Tak przygotowaną zdejmujemy na talerz.
Na patelnię wrzucamy pieczarki i przesmażamy je przez 2 minuty po czym przekładamy je na talerz. Na patelnię wlewamy niewielką ilość oleju i smażymy na niej mięso. Do przesmażonego mięsa wrzucamy marchew. Całość posypujemy mąką i przez chwilę przesmażamy. Powoli cały czas mieszając dolewamy wodę i dodajemy przyprawy. Dusimy na wolnym ogniu do miękkości.
Gdy odparuje połowa płynu (jeśli mamy dzieci, które nie jedzą grzybów przekładamy porcję dla takich dzieci na inną patelnię lub go garnka i dusimy do uzyskania satysfakcjonującej konsystencji sosu) na patelnię wrzucamy pieczarki i dusimy jeszcze około 10-15 minut ( ja w tym momencie doprawiam solą morską).
W tym czasie gotujemy na sypko ryż. Do ugotowanego dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki i dokładnie mieszamy. Porcje ryżu dajemy na talerze.
Do gotowego mięsa z sosem i pieczarkami dodajemy liski natki pietruszki i mieszamy. Tak przygotowane dajemy wkoło ryżu.
Od razu podajemy.
Na patelnię wlewamy niewielką ilość oleju. Przesmażamy na niem marchew. Gdy ta zmieni kolor posypujemy ją cukrem i potrząsamy zawartością patelni, aż cukier się rozpuści i pokryje marchew. Tak przygotowaną zdejmujemy na talerz.
Na patelnię wrzucamy pieczarki i przesmażamy je przez 2 minuty po czym przekładamy je na talerz. Na patelnię wlewamy niewielką ilość oleju i smażymy na niej mięso. Do przesmażonego mięsa wrzucamy marchew. Całość posypujemy mąką i przez chwilę przesmażamy. Powoli cały czas mieszając dolewamy wodę i dodajemy przyprawy. Dusimy na wolnym ogniu do miękkości.
Gdy odparuje połowa płynu (jeśli mamy dzieci, które nie jedzą grzybów przekładamy porcję dla takich dzieci na inną patelnię lub go garnka i dusimy do uzyskania satysfakcjonującej konsystencji sosu) na patelnię wrzucamy pieczarki i dusimy jeszcze około 10-15 minut ( ja w tym momencie doprawiam solą morską).
W tym czasie gotujemy na sypko ryż. Do ugotowanego dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki i dokładnie mieszamy. Porcje ryżu dajemy na talerze.
Do gotowego mięsa z sosem i pieczarkami dodajemy liski natki pietruszki i mieszamy. Tak przygotowane dajemy wkoło ryżu.
Od razu podajemy.