Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Karkówka duszona z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Soczysta karkówka w towarzystwie warzyw korzeniowych i cukinii tworzy pyszne i sycące danie obiadowe.

Karkówka duszona z warzywami

Składniki:

Karkówka duszona z warzywami

 

  • 4 plastry karkówki wieprzowej
  • 1 średnia cukinia
  • 1 duża pietruszka
  • 1 mały seler
  • 1 duża cebula
  • 3 marchewki
  • 2 łyżki ziół tajskich
  • 0,5 l bulionu warzywnego (może być z kostki)
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Karkówka duszona z warzywami
1. Warzywa obrać. Marchew, cukinię, seler oraz pietruszkę zetrzeć na dużych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę.

2. Karczek lekko rozbić, natrzeć solą, pieprzem i ziołami.

3. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i zeszklić na rumiano. Ułożyć karczek i smażyć po 5 minut z każdej strony.

4. Zalać bulionem i dusić przez pół godziny. Dodać starte warzywa i dusić jeszcze około 20-30 minut aż odparuje większość płynu. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.

5. Podawać z ulubionymi dodatkami np. kaszą, czy ziemniakami.

Smacznego!