Sposób przygotowania:
Karkówka z aromatycznymi kurkami
Karkówkę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w sporą kostkę. Tak przygotowane mięso przesmażamy na złoto na suchej patelni (jeśli mięso nie miało tłuszczu na patelnię dajemy niewielką ilość oleju).
Przesmażone mięso przekładamy na talerz, a na wytopionym z niego tłuszczu przesmażamy pokrojone w talarki szalotki. Gdy staną się szkliste dodajemy do nich pokrojone w paski obie papryki. Smażymy przez chwilę, po czym dodajemy, pokrojone na plasterki ząbki czosnku oraz mięso i mieszamy.
Posypujemy mąką, mieszamy i przez chwilę smażymy. Następnie wlewamy wodę i przyprawiamy do smaku. Dusimy na wolnym ogniu do miękkości mięsa.
Na 30 minut przed końcem dodajemy kurki.
Podajemy np. z ziemniakami.
Czas duszenia zależy od mięsa. Jeśli w czasie duszenia płyn bardzo się zredukuje dolewamy wodę.
Moja karkówka udusiła się zadziwiająco szybko więc nie było to konieczne.
Przesmażone mięso przekładamy na talerz, a na wytopionym z niego tłuszczu przesmażamy pokrojone w talarki szalotki. Gdy staną się szkliste dodajemy do nich pokrojone w paski obie papryki. Smażymy przez chwilę, po czym dodajemy, pokrojone na plasterki ząbki czosnku oraz mięso i mieszamy.
Posypujemy mąką, mieszamy i przez chwilę smażymy. Następnie wlewamy wodę i przyprawiamy do smaku. Dusimy na wolnym ogniu do miękkości mięsa.
Na 30 minut przed końcem dodajemy kurki.
Podajemy np. z ziemniakami.
Czas duszenia zależy od mięsa. Jeśli w czasie duszenia płyn bardzo się zredukuje dolewamy wodę.
Moja karkówka udusiła się zadziwiająco szybko więc nie było to konieczne.