Sposób przygotowania:
Uda zapiekane z ziemniaczkami
1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonym wrzątku około 10 minut. Następnie kroimy w grube plasterki i układamy na dnie wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Posypujemy gałką muszkatołową.
2. Cebulę kroimy w piórka i układamy na ziemniakach.
3. Udka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, nacieramy solą, pieprzem, kurkumą, słodką papryką, tymiankiem i oregano. Układamy na ziemniakach.
4. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 40 minut.
5. Podajemy z surówką.
2. Cebulę kroimy w piórka i układamy na ziemniakach.
3. Udka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, nacieramy solą, pieprzem, kurkumą, słodką papryką, tymiankiem i oregano. Układamy na ziemniakach.
4. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 40 minut.
5. Podajemy z surówką.