Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Karkówka z egzotyczną nutką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Karczek wieprzowy z majerankiem i odrobiną otartej skórki z pomarańczy jest aromatyczny o wyjątkowym smaku.

Karkówka z egzotyczną nutką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Karkówka z egzotyczną nutką

 

  • 1 kg karkówki wieprzowej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka otartego majeranku
  • 3 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smaku
  • papryka mielona

Sposób przygotowania:

Karkówka z egzotyczną nutką
Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem, otartą skórką z pomarańczy, roztartym w dłoniach suszonym majerankiem, skropić sokiem z cytryny. Włożyć do naczynia żaroodpornego przykryć i odłożyć do lodówki na 2-3 godziny.

Następnie polać olejem, oprószyć mieloną papryką, podlać odrobiną wody. Przykryć i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, piec około 70 minut, polewając od czasu do czasu powstałym sosem.
Karkówka z egzotyczną nutką
Mięso należy dokładnie natrzeć przyprawami
Karkówka z egzotyczną nutką
Przed pieczeniem skropić olejem i oprószyć papryką
Karkówka z egzotyczną nutką
W trakcie pieczenia oblewać powstałym sosem