Sposób przygotowania:
Pierogi z białym makiemETAP 1
MAK: Mleko podgrzewamy. Do ciepłego wsypujemy mak. Gotujemy go na wolnym ogniu około 30 minut.
Po tym czasie mak zdejmujemy z ognia i pozostawiamy w mleku do przestudzenia na około 2 godziny. Gotowy mak odsączamy z mleka i mielimy 2 razy.
ETAP 2
Morele kroimy w kostkę i łączymy z pozostałymi bakaliami. W garnku rozpuszczamy masło z miodem. Do rozpuszczonych składników dodajemy mak.
Następnie dodajemy do maku bakalie oraz olejek migdałowy na zapach (około 1/3 buteleczki).
Podgrzaną masę zdejmujemy z ognia. Zagęszczamy ją przez dodanie do niej mąki migdałowej.
Całość mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
ETAP 3
CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnice. Dodajemy do niej sól, jajko oraz olej. Następnie stopniowo wlewamy gorącą wodę. Zagniatamy ciasto do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza.
ETAP 4
Tak przygotowane wałkujemy na grubość około 2-3 mm. Od szklanki wycinamy koła. Na każdą porcje ciasta nakładamy przygotowany makowy farsz.
ETAP 5
Po nałożeniu nadzienia formujemy pierogi, dokładnie sklejając brzegi ciasta. Uformowane gotujemy około 5 minut w osolonej wodzie z niewielkim dodatkiem tłuszczu. Gotowe odcedzamy.
DO PODANIA: Masło rozpuszczamy. Pod koniec podgrzewania dodajemy do niego skórkę pomarańczową. Całość podgrzewamy razem jeszcze minutę i zdejmujemy z ognia.
Gotowe pierogi (poporcjowane na talerze) polewamy tak przygotowanym masłem, posypujemy suchym białym makiem i podajemy.
SylaUla
gusia1000