jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Pierogi z białym makiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pierogi z makiem to jedno z moich ulubionych dań wigilijnych. Zawsze robiłam je jednak z niebieskiego maku. Tym razem w moje ręce wpadł biały:).

Pierogi z białym makiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z białym makiem

MAK:

  • 250 gram białego maku,
  • 4 dag masła,
  • 1-2 łyżki płynnego, prawdziwego miodu do smaku,
  • Olejek migdałowy na zapach,
  • 1/3 szklanki siekanych orzechów włoskich,
  • 3 łyżki rodzynek,
  • 7 mięsistych moreli,
  • 3 łyżki skórki pomarańczowej,
  • 0,5 szklanki mąki migdałowej
  • Mleko do gotowania maku (około 1 litr)

CIASTO:

  • 3 szklanki mąki + na podsypanie,
  • Ok 1 szklanka gorącej wody,
  • 1 jajko,
  • Szczypta soli,
  • 2 łyżki oleju,

DO PODANIA:

  • 8 dag masła,
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej (najlepiej domowej roboty),
  • Suchy biały mak do posypania

Sposób przygotowania:

Pierogi z białym makiem

ETAP 1

Pierogi z białym makiem
około 30 minut gotujemy mak w mleku

MAK: Mleko podgrzewamy. Do ciepłego wsypujemy mak. Gotujemy go na wolnym ogniu około 30 minut.

Po tym czasie mak zdejmujemy z ognia i pozostawiamy w mleku do przestudzenia na około 2 godziny. Gotowy mak odsączamy z mleka i mielimy 2 razy.

ETAP 2

Pierogi z białym makiem
Do maku dodajemy bakalie

Morele kroimy w kostkę i łączymy z pozostałymi bakaliami. W garnku rozpuszczamy masło z miodem. Do rozpuszczonych składników dodajemy mak.

Następnie dodajemy do maku bakalie oraz olejek migdałowy na zapach (około 1/3 buteleczki).

Podgrzaną masę zdejmujemy z ognia. Zagęszczamy ją przez dodanie do niej mąki migdałowej.

Całość mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia.

ETAP 3

Pierogi z białym makiem
Składniki ciasta umieszczamy na stolnicy

CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnice. Dodajemy do niej sól, jajko oraz olej. Następnie stopniowo wlewamy gorącą wodę. Zagniatamy ciasto do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza.

ETAP 4

Pierogi z białym makiem
Porcje ciasta wykładamy na wycięte koła

Tak przygotowane wałkujemy na grubość około 2-3 mm. Od szklanki wycinamy koła. Na każdą porcje ciasta nakładamy przygotowany makowy farsz.

ETAP 5

Pierogi z białym makiem
Formujemy zgrabne pierożki

Po nałożeniu nadzienia formujemy pierogi, dokładnie sklejając brzegi ciasta. Uformowane gotujemy około 5 minut w osolonej wodzie z niewielkim dodatkiem tłuszczu. Gotowe odcedzamy.

DO PODANIA: Masło rozpuszczamy. Pod koniec podgrzewania dodajemy do niego skórkę pomarańczową. Całość podgrzewamy razem jeszcze minutę i zdejmujemy z ognia.

Gotowe pierogi (poporcjowane na talerze) polewamy tak przygotowanym masłem, posypujemy suchym białym makiem i podajemy.