Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Bataty faszerowane szynką i serem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bataty to warzywo bardzo wszechstronne można je gotować, piec, smażyć, dusić i faszerować i taką wersję mam dla Was. Pyszny, prosty, pożywny farsz serowy z szynką zaspokoi apetyty w zimowe wieczory.

Bataty faszerowane szynką i serem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Bataty faszerowane szynką i serem

 

  • 2 średniej wielkości bataty
  • 1 szklanka startego żółtego sera ( ja używam mieszanki goudy i ementalera)
  • 100 gram szynki
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • ¼ szklanki mleka
  • 1 łyżka oliwy
  • Sól, pieprz
  • Szczypiorek, chilli (opcjonalnie do dekoracji)

Sposób przygotowania:

Bataty faszerowane szynką i serem
Bataty dokładnie myjemy, osuszamy, kroimy na pół. Układamy je na blaszce do pieczenia (skórką do dołu ) wyłożonej pergaminem, skrapiamy oliwą i wstawiamy na 45 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

W międzyczasie na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i przesmażamy na niej pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstawiamy do przestygnięcia.

Szynkę kroimy w kostkę.

Upieczone bataty wyjmujemy z piekarnika. Za pomocą łyżeczki ostrożnie (aby nie uszkodzić skórki) wyjmujemy miąższ batata. Przekładamy go do miseczki i rozcieramy starannie widelcem. Do miseczki z batatem dodajemy przesmażoną wcześniej cebulkę z czosnkiem, pokrojoną szynkę i starty na tarce ser ( odkładamy 2 łyżki sera na bok) . Wlewamy mleko – mieszamy starannie wszystko i doprawiamy farsz solą i pieprzem.

Tak przygotowanym farszem napełniamy skórki batata, posypujemy wierzch odłożonym serem i wstawiamy ponownie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut lub do momentu roztopienia i zarumienienia się sera na wierzchu.

Upieczone bataty posypujemy szczypiorkiem i chilli i serwujemy.

Smacznego
Bataty faszerowane szynką i serem
Bataty dokładnie myjemy, osuszamy, kroimy na pół. Układamy je na blaszce do pieczenia (skórką do dołu ) wyłożonej pergaminem, skrapiamy oliwą i wstawiamy na 45 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Bataty faszerowane szynką i serem
W międzyczasie na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i przesmażamy na niej pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstawiamy do przestygnięcia.
Bataty faszerowane szynką i serem
Upieczone bataty wyjmujemy z piekarnika. Za pomocą łyżeczki ostrożnie (aby nie uszkodzić skórki) wyjmujemy miąższ batata. Przekładamy go do miseczki i rozcieramy starannie widelcem.
Bataty faszerowane szynką i serem
Do miseczki z batatem dodajemy przesmażoną wcześniej cebulkę z czosnkiem, pokrojoną szynkę i starty na tarce ser ( odkładamy 2 łyżki sera na bok) . Wlewamy mleko – mieszamy starannie wszystko i doprawiamy farsz solą i pieprzem.
Bataty faszerowane szynką i serem
Tak przygotowanym farszem napełniamy skórki batata, posypujemy wierzch odłożonym serem i wstawiamy ponownie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut lub do momentu roztopienia i zarumienienia się sera na wierzchu.

Tagi:

dania bataty ser