Sposób przygotowania:
Bataty faszerowane szynką i serem
Bataty dokładnie myjemy, osuszamy, kroimy na pół. Układamy je na blaszce do pieczenia (skórką do dołu ) wyłożonej pergaminem, skrapiamy oliwą i wstawiamy na 45 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
W międzyczasie na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i przesmażamy na niej pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstawiamy do przestygnięcia.
Szynkę kroimy w kostkę.
Upieczone bataty wyjmujemy z piekarnika. Za pomocą łyżeczki ostrożnie (aby nie uszkodzić skórki) wyjmujemy miąższ batata. Przekładamy go do miseczki i rozcieramy starannie widelcem. Do miseczki z batatem dodajemy przesmażoną wcześniej cebulkę z czosnkiem, pokrojoną szynkę i starty na tarce ser ( odkładamy 2 łyżki sera na bok) . Wlewamy mleko – mieszamy starannie wszystko i doprawiamy farsz solą i pieprzem.
Tak przygotowanym farszem napełniamy skórki batata, posypujemy wierzch odłożonym serem i wstawiamy ponownie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut lub do momentu roztopienia i zarumienienia się sera na wierzchu.
Upieczone bataty posypujemy szczypiorkiem i chilli i serwujemy.
Smacznego
W międzyczasie na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i przesmażamy na niej pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstawiamy do przestygnięcia.
Szynkę kroimy w kostkę.
Upieczone bataty wyjmujemy z piekarnika. Za pomocą łyżeczki ostrożnie (aby nie uszkodzić skórki) wyjmujemy miąższ batata. Przekładamy go do miseczki i rozcieramy starannie widelcem. Do miseczki z batatem dodajemy przesmażoną wcześniej cebulkę z czosnkiem, pokrojoną szynkę i starty na tarce ser ( odkładamy 2 łyżki sera na bok) . Wlewamy mleko – mieszamy starannie wszystko i doprawiamy farsz solą i pieprzem.
Tak przygotowanym farszem napełniamy skórki batata, posypujemy wierzch odłożonym serem i wstawiamy ponownie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut lub do momentu roztopienia i zarumienienia się sera na wierzchu.
Upieczone bataty posypujemy szczypiorkiem i chilli i serwujemy.
Smacznego
SylaUla
zbysiowa