Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Aromatyczne mięso z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam mięso z kurczaka w słodko-kwaśnej marynacie. Dodatek miodu, soku z cytryny i ketchupu to nowa odsłona pysznego mięsa.

Aromatyczne mięso z kurczaka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Aromatyczne mięso z kurczaka

 

 

Sposób przygotowania:

Aromatyczne mięso z kurczaka
Mięso z kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem. Oprószyć ostrą papryką, skropić sokiem z cytryny i oliwą. Włożyć do naczynia żaroodpornego, szczelnie przykryć, pozostawić w lodówce przynajmniej na 1 godzinę.

Następnie na mięso ułożyć pokrojone w wiórki masło, wlać kilka łyżek wody, przykryć i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 1 godziny.

Do miseczki włożyć ketchup, wymieszać z miodem.

Posmarować mięso kwadrans przed końcem pieczenia.

Upieczone mięso przełożyć do innego naczynia, odłożyć w ciepłe miejsce.

Do sosu w którym piekło się mięso wsypać ugotowane na pół miękko ziemniaki, oprószyć papryką i pieprzem, wymieszać.

Włożyć do piekarnika nagrzanego na 200 stopni, włączyć termoobieg i piec do miękkości i uzyskania rumianego koloru.
Aromatyczne mięso z kurczaka
Przyprawione mięso odłożyć w chłodne miejsce
Aromatyczne mięso z kurczaka
Przed pieczeniem obłożyć wiórkami z masła.
Aromatyczne mięso z kurczaka
Pod koniec pieczenia mięso posmarować ketchupem z miodem
Aromatyczne mięso z kurczaka
Do powstałego sosu wsypać półmiękkie ziemniaki