Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Aromatyczna karkówka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Karkówka wieprzowa marynowana i pieczona w przyprawach z dodatkiem jałowca jest bardzo smaczna i aromatyczna.

Aromatyczna karkówka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Aromatyczna karkówka

 

Sposób przygotowania:

Aromatyczna karkówka
Obrany czosnek przecisnąć przez praskę. Owoce jałowca rozbić w moździerzu. Liście laurowe pokruszyć.

Do miski wlać olej, wsypać roztarty tymianek i rozmaryn. Dodać czosnek, liście laurowe, mielone goździki, mieloną paprykę i jałowiec, wymieszać.

Umyte mięso osuszyć, natrzeć solą i pieprzem, dokładnie obtoczyć w marynacie. Włożyć do rękawa do pieczenia, zawiązać i odłożyć do lodówki przynajmniej na 2 godziny.

Następnie mięso razem z rękawem przełożyć na blaszkę lub naczynia żaroodpornego. W rękawie wykałaczką zrobić kilka otworków, włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piecz około 1 godziny.

10 minut przed końcem pieczenia rozciąć foliowy rękaw, aby mięso nabrało rumianego koloru.
Aromatyczna karkówka
Wszystkie składniki marynaty razem wymieszać
Aromatyczna karkówka
Mięso obtoczone przyprawami włożyć do rękawa
Aromatyczna karkówka
Pod koniec pieczenia z mięsa usunąć rękaw foliowy