misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Karkówka z opieńkami

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszne, bardzo aromatycznie danie z duszonej karkówki z leśnymi opieńkami. Grzybów u nas jak na lekarstwo więc każdy nawet najmniejszy jest na wagę złota.

Karkówka z opieńkami Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Karkówka z opieńkami

 

Sposób przygotowania:

Karkówka z opieńkami
Dokładnie umytą i osuszoną karkówkę kroimy w kostkę. Opieńki dokładnie oczyszczamy. Małe zostawiamy w całości. Z dużych odcinamy korzonki, a kapelusze dzielimy na mniejsze kawałki.

Na dobrze rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju przesmażamy mięso. Gdy będzie rumiane przekładamy ja na talerz.

Na patelnię dajemy przygotowane wcześniej grzyby i je obsmażamy. Następnie dodajemy do nich mięso i mieszamy. Całość posypujemy mąką i smażymy przez chwilę, by mąka straciła swój surowy smak. Wlewamy wodę i przyprawiamy do smaku. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości mięsa.

Podajemy od razu po przygotowaniu.
Karkówka z opieńkami
Opieńki bardzo dokładnie oczyszczamy z zanieczyszczeń
Karkówka z opieńkami
Pokrojoną karkówkę przesmażamy na dobrze rozgrzanej patelni
Karkówka z opieńkami
Na patelni na której smażyło się mięso przesmażamy grzyyby
Karkówka z opieńkami
Do przesmażonych grzybów dodajemy obsmażone mięso
Karkówka z opieńkami
Zawartość patelni posypujemy mąką i chwilę obsmażamy
Karkówka z opieńkami
Stopniowo dolewamy wody i dokładnie mieszamy by nie powstały kluski z mąki
Karkówka z opieńkami
Doprawiamy do smaku i dusimy do miękkości
Karkówka z opieńkami
Karkówka z opieńkami