iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Karkówka w pomidorowej marynacie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Mięso z tej marynaty wychodzi lekko słodkawe, lekko kwaśne i troszkę bardziej pikantne, ale mi takie połączenie smaków pasuje.

Karkówka w pomidorowej marynacie  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karkówka w pomidorowej marynacie

 

  • 1 kg karkówki
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szczypta chili
  • 1 łyżeczka cukru
  • kilka listków mięty

 

Sposób przygotowania:

Karkówka w pomidorowej marynacie
Karkówkę pokroić w plastry i lekko rozbić, ale nie za mocno. Przecier pomidorowy przelać do miski, dodać do niego musztardę i pozostałe przyprawy oraz listki bazylii, dokładnie wszystko wymieszać. Rozbite kotlety z karkówki, włożyć do marynaty i dokładnie w niej je obtoczyć, następnie przykryć i odstawić do lodówki na minimum cała noc, ale im dłużej tym lepiej. Rozpalić dobrze grill u mnie elektryczny i na rozgrzanym grillu układać mięso, smażyć je z dwóch stron do momentu zmięknięcia i zrumienienia. 
Karkówka w pomidorowej marynacie
Mieso pokroić na porcje i lekko rozbić.
Karkówka w pomidorowej marynacie
Z przecieru i pozostałych przypraw przygotować marynatę.
Karkówka w pomidorowej marynacie
Mieso w marynacie trzymać kilka godzin.
Karkówka w pomidorowej marynacie
Karkówkę grillować na gorącym grillu do zmiękniecia.