pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Karkówka miodowo-balsamiczna

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

z elementami pomidorowymi

Karkówka miodowo-balsamiczna Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karkówka miodowo-balsamiczna

 

  • karkówka 50 dag
  • miód 2 łyżki
  • sól do smaku
  • ocet balsamiczny 1 łyżka
  • koncentrat pomidory 2 łyżeczki
  • tymianek do posypania
  • ziemniaki 4

Sposób przygotowania:

Karkówka miodowo-balsamiczna
Karkówkę kroimy w plastry. Delikatnie rozbijamy płaskim tłuczkiem. Dokładnie solimy z dwóch stron. Również posypujemy tymiankiem, ale tylko z jednej strony. Scukrzony miód upłynniamy poddając go kąpieli wodnej. Do miodu dodajemy koncentrat pomidorowy wraz z octem balsamiczny. Energicznie mieszamy i tak przygotowaną marynatą polewamy plastry mięsa. Odstawiamy na noc do lodówki. Ziemniaki gotujemy 7 minut w lekko osolonej wodzie. Powinny być lekko twardawe. Zamarynowaną karkówkę wrzucamy na rozgrzaną patelnię grillową. Na dużym ogniu rumienimy z dwóch stron. Następnie przekładamy na blaszkę wraz z ziemniaczkami (ziemniaczki można polać pozostałą marynatą). Karkówkę pieczemy 13 minut w temperaturze 190°C. Podajemy z buraczkami i również pieczonymi ziemniaczkami. Smacznego.
Karkówka miodowo-balsamiczna
Rozbite plastry karkówki przyprawiamy zgodnie z przepisem
Karkówka miodowo-balsamiczna
Składniki marynaty łączymy ze soba i smarujemy karkówkę
Karkówka miodowo-balsamiczna
Karkówkę najpierw smażymy na patelni grillowej, a potem pieczemy
Karkówka miodowo-balsamiczna
Propozycja podania z ziemniaczkami pieczonymi i buraczkami