Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Karkówka w jogurtowej marynacie

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Pyszna karkówka w marynacie jogurtowej.

Karkówka w jogurtowej marynacie

Składniki:

Karkówka w jogurtowej marynacie

 

  • karkówka w plastrach bez kości - 4 sztuki,
  • sól, pieprz, papryka czerwona,
  • Marynata:
  • jogurt grecki lub naturalny - musi być gesty - 350ml,
  • papryka słodka mielona - 2 łyżeczki,
  • szczypta chilli,
  • suszony tymianek - 1 łyżeczka,
  • sok z cytryny - 2 łyżeczki,
  • imbir mielony - 1/2 łyżeczki,
  • pieprz ziołowy - 1 łyżeczka,
  • pieprz czarny świeżo zmielony,
  • czosnek - 2 ząbki,
  • koncentrat pomidorowy - czubata łyżka,
  • maka do obtaczania - pszenna lub kukurydziana,
  • olej do smazenia.
  • sól - 3/4 lyzeczki

 

Sposób przygotowania:

Karkówka w jogurtowej marynacie
Karkówkę myjemy, osuszamy rzecznikiem papierowym. Przyprawiamy sola, pieprzem i papryka słodką mielona z obu stron, przykrywamy folia lub talerzem i odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Przygotowujemy marynatę: jogurt naturalny mieszamy dokładnie z wszystkimi przyprawami, sokiem z cytryny i z koncentratem pomidorowym. Marynatę rozprowadzamy na każdym płacie karkówki układając je jeden na drugim. Przykrywamy zamarynowane mięso folia spożywczą i wkładamy na 2 (lub więcej) godziny do lodówki. Kazdy plaster obtaczamy w mace i smażymy na rumiano z obu stron, najpierw na dużym, potem na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.