lemieszek1@wp.pl

lemieszek1@wp.pl

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 163]

Karkowka z suszonymi grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Karkowka z suszonymi grzybami to danie obiadowe, które pokocha każdy mężczyzna. Mięso rozpływa się w ustach.

Karkowka z suszonymi grzybami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Karkowka z suszonymi grzybami

 

  • 1 kg karkówki
  • 2 cebulę
  • Garść suszonych grzybów
  • Pół szklanki wody z namaczania grzybow
  • Świeży tymianek
  • Sól pieprz
  • Przyprawa do mies
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Karkowka z suszonymi grzybami
Karkówkę umyć i pokroić w plastry 2 cm. Grzyby wcześniej namoczyć. Mięso doprawiamy z obu stron solą, pieprzem i przyprawą do mies. Obsmażamy na rozgrzanym oleju 3-4 minuty z obu stron. Cebulę pokroić w piórka.

Na dnie naczynia żaroodpornego rozłożyć suszone grzyby (wcześniej namoczone), następnie wykładamy mięso wraz z tłuszczem ze smażenia, posypujemy świeżym tymiankiem i cebulą. Wlewamy pół szklanki wody z grzybów i doprawiamy po wierzchu.

Przykrywamy naczynie i pieczemy 1,5 godziny w 180 stopniach.
Karkowka z suszonymi grzybami
Plastry karkówki posypujemy tymiankiem i cebulą
Karkowka z suszonymi grzybami
Ja użyłam świeży tymianek ale może też być suszony
Karkowka z suszonymi grzybami
Mieso obsmażamy z obu stron na rozgrzanym oleju