Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Leśna karkówka z grzybami, dynią i papryką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Eksperyment kulinarny, który powstał przy chęci zrobienia "typowo" jesiennego dania. Efakt zadowoli bardzo podniebienia moich domowników.

Leśna karkówka z grzybami, dynią i papryką

Składniki:

Leśna karkówka z grzybami, dynią i papryką

 

  • 5 plastrów karkówki
  • 10 łyżek ketchupu
  • 2 garście suszonych grzybów
  • 25 dag dyni obranej i pokrojonej w kostkę
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duża cebula
  • 5 łyżek majonezu
  • 15 dag żółtego sera
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Leśna karkówka z grzybami, dynią i papryką
Grzyby zalewamy szklanką wody. Moczymy aż zmiękną, najlepiej przez noc. Gotujemy je przez ok. 30 minut. Rozbitą karkówkę opruszamy z każdej strony solą i pieprzem. Następnie smarujemy ketchupem.

Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Po upływie 30 minut wykładamy na nią podsmażoną dynię, paprykę pokrojoną w paseczki i piórka cebuli. Wierzch smarujemy majonezem.

Posypujemy serem uprzednio startym na tarce na dużych oczkach. Pieczemy jeszcze przez jakieś 20-30 minut.