Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Karkówka z piekarnika z pieczarkami i warzywami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Karkówka pieczona w piekarniku z grzybami i warzywami to bardzo pyszna propozycja na obiad. Wystarczy wszystkie składniki powrzucać do naczynia do zapiekania i obiad robi się sam. Można podać z ulubionymi dodatkami np. ziemniakami, ryżem, chlebem.

Karkówka z piekarnika z pieczarkami i warzywami

Składniki:

Karkówka z piekarnika z pieczarkami i warzywami

Składniki:

  • 50 dag karkówki wieprzowej bez kości
  • 50 dag pieczarek
  • 4 duże cebule
  • pół puszki kukurydzy konserwowej
  • 4 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 kopiaste łyżki ketchupu pikantnego
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 płaskie łyżeczki marynaty do mięs klasycznej
  • odrobina gorącej wody

Sposób przygotowania:

Karkówka z piekarnika z pieczarkami i warzywami
1. Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, kroimy w plastry, powinno nam wyjść 4 grube plastry, następnie nacieramy je marynatą do mięs i olejem, odstawiamy na około godzinę w chłodne miejsce.

2. Pieczarki obieramy, płuczemy, dokładnie osuszamy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Kukurydzę odsączamy z zalewy.

3. Pieczarki, cebulę i kukurydzę mieszamy dokładnie z koncentratem i ketchupem. Następnie przekładamy do naczynia do zapiekania i oprószamy solą i pieprzem do smaku. Podlewamy odrobiną gorącej wody, na wierzchu układamy plastry karkówki i wstawiamy do piekarnika.

4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do miękkości wszystkich składników przez około 2 godziny. Mięso od czasu do czasu polewamy sosem, który się wytwarza podczas pieczenia.

5. Gdy wszystkie składniki będą miękkie danie jest gotowe do podania. Smacznego życzę.