Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 784]

Karkówka z suszonymi pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 260
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna i aromatyczna karkówka, która idealnie nadaję się na obiad czy kanapkę. Mięso jest mięciutkie, soczyste i świetnie łączy się z nutą suszonych pomidorów.

Karkówka z suszonymi pomidorami

Składniki:

Karkówka z suszonymi pomidorami

 

  • 1,5 kg karkówki
  • 6 g podlaskiej przyprawy do peklowania mięsa
  • 2 łyżki soli

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Karkówka z suszonymi pomidorami

Przygotowanie karkówki:

Karkówka z suszonymi pomidorami
W mięsie należy zrobić małe nacięcia i powpychać w nie kawałki czosnku oraz pomidorów.

W głębokiej misce należy umieścić przyprawę do peklowania i sól.

Całość rozmieszać we wrzątku i ostudzić.

Do mieszanki włożyć schłodzone mięso tak, aby w całości było pokryte wodą z przyprawami.

Zakrytą miskę odstawić na 3 dni w chłodne miejsce.

Następnie karkówkę osuszoną karkówkę natrzeć majerankiem i naszpikować czosnkiem oraz suszonymi pomidorami.

Pieczenie:

Karkówka z suszonymi pomidorami
Pod koniec pieczenia zdjac folię, aby mięso zrobiło się rumiane.

Na dno naczynia żaroodpornego nalać odrobinkę wody, a następnie włożyć w nie mięso.

Karkówkę przykryć folią aluminiową i wstawić do rozgrzanego piekarnika.

Piec około 2,5-3 godziny w temperaturze 180 stopni.