ewaeu

ewaeu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 260]

Śledzie po japońsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Śledzie po japońsku, czyli z jajkiem, groszkiem, jabłkiem. Po prostu smakowite. Można podawać na różne sposoby. Kroić wszystkie składniki w kostkę, albo tak troszkę inaczej.

Śledzie po japońsku

Składniki:

Śledzie po japońsku

 

  • 2 płaty śledziowe ( matiasy )
  • 3 jajka
  • jabłko
  • 1/3 puszki zielonego groszku
  • mała cebula
  • mały ogórek konserwowy
  • łyżka majonezu
  • łyżka jogurtu
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • drobno pokrojony koperek

Sposób przygotowania:

Śledzie po japońsku

ETAP 1:

Jajka ugotować na twardo i obrać ze skorupek. Dwa jajka pokroić w plasterki, a jedno pokroić w kostkę.

Śledzie wymoczyć w wodzie, albo w mleku ok 2 godz. Dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami.

Jeden płat pokroić w kostkę, a drugi w paski. Jabłko obrać, wykroić gniazdo nasienne i pokroić w kosteczkę. Cebulę i ogórka również pokroić w kostkę. Groszek osuszyć na sicie.

W salaterce wymieszać pokrojone w kostkę jajka, śledzie, cebulę, ogórka,jabłko i zielony groszek. Dwie łyżki groszku odłożyć do dekoracji. Dodać majonez, jogurt, pieprz czarny, sól do smaku i wymieszać.

Na talerzu ułożyć plasterki jajek. Na środku ułożyć zawartość salaterki w kształcie kopczyka.

Na kopczyku ułożyć paseczki ze śledzi, udekorować zielonym groszkiem.

Całość posypać drobno pokrojonym koperkiem.