Sposób przygotowania:
Śledzie po japońskuETAP 1:
Jajka ugotować na twardo i obrać ze skorupek. Dwa jajka pokroić w plasterki, a jedno pokroić w kostkę.
Śledzie wymoczyć w wodzie, albo w mleku ok 2 godz. Dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami.
Jeden płat pokroić w kostkę, a drugi w paski. Jabłko obrać, wykroić gniazdo nasienne i pokroić w kosteczkę. Cebulę i ogórka również pokroić w kostkę. Groszek osuszyć na sicie.
W salaterce wymieszać pokrojone w kostkę jajka, śledzie, cebulę, ogórka,jabłko i zielony groszek. Dwie łyżki groszku odłożyć do dekoracji. Dodać majonez, jogurt, pieprz czarny, sól do smaku i wymieszać.
Na talerzu ułożyć plasterki jajek. Na środku ułożyć zawartość salaterki w kształcie kopczyka.
Na kopczyku ułożyć paseczki ze śledzi, udekorować zielonym groszkiem.
Całość posypać drobno pokrojonym koperkiem.