BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Kulki rybne w zalewie octowej

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam bardzo smaczne ,proste w wykonaniu kulki rybne które szybko znikną ze stołu. Kulki to bardzo fajna ,smaczna przekąska na imprezach rodzinnych i nie tylko. Mogą być także przystawką na świątecznym stole.

Kulki rybne w zalewie octowej Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Kulki rybne w zalewie octowej

 

  • Mintaj mrożony około 2 kg,
  • cebula 2 szt,
  • bułka czerstwa namoczona w mleku a następnie odciśnięta,
  • przyprawa do ryb do smaku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • jajko 1 szt,
  • bułka tarta w zależności od potrzeby,
  • przyprawa uniwersalna do smaku,
  • Dodatkowo ;
  • bułka tarta do panierowania,
  • olej do smażenia,
  • Zalewa;
  • woda 5 szkl,
  • ocet 10 % 1 szkl,
  • sól 1 łyżka,
  • ziele angielskie 5 ziarenek,
  • liście laurowe 2 szt,
  • cukier w zależnosci od smaku,
  • tłuszcz ze smażenia kulek 2 łyżki,

Sposób przygotowania:

Kulki rybne w zalewie octowej
Rybę mrożoną ( u mnie mintaj) wcześniej rozmrozić , odsączyć z nadmiaru wody. 

Następnie zmielić w maszynce do mięsa razem z obraną cebulą.

Do masy rybnej dodać bułkę czerstwą wcześniej namoczoną w mleku lecz dokładnie odciśniętą z nadmiaru mleka, dodać przyprawy, jajko a na sam koniec bułkę tartą tak by masa nam sie dobrze sklejała.

Kulki panierować w bułce tartej a następnie smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.

Usmażone kulki włożyć do wiekszego naczynia , przekładając pokrojoną cebulą, a następnie zalać ciepłą ale nie gorącą zalewą octową, dodać 2 łyżki tłuszczu w którym piekliśmy kulki.

Każdy ma na pewno swój przepis na swoją ulubioną zalewę octową ale mimo tego podam mój przepis;

Zalewa;

Wodę zagotować z octem, dodać liście laurowe , ziele angielskie , sól oraz cukier do smaku.
Kulki rybne w zalewie octowej
Rybę mielimy razem z cebulą dodajemy przyprawy oraz bułkę i bułkę tartą
Kulki rybne w zalewie octowej
Po dokładnym wymieszaniu z masy formujemy kulki ,panierujemy w tartej bułce
Kulki rybne w zalewie octowej
Panierowane kulki smażymy na rozgrzanym oleju
Kulki rybne w zalewie octowej
Gotujemy zalewę z listkami laurowymi zielem angielskim oraz przyprawami
Kulki rybne w zalewie octowej
Cebule obieramy, kroimy a następnie wkładamy do gorącej wody na 3 - 5 minut
Kulki rybne w zalewie octowej
Gotowe kulki podajemy gościom