Sposób przygotowania:
Kulki rybne w zalewie octowej
Rybę mrożoną ( u mnie mintaj) wcześniej rozmrozić , odsączyć z nadmiaru wody.
Następnie zmielić w maszynce do mięsa razem z obraną cebulą.
Do masy rybnej dodać bułkę czerstwą wcześniej namoczoną w mleku lecz dokładnie odciśniętą z nadmiaru mleka, dodać przyprawy, jajko a na sam koniec bułkę tartą tak by masa nam sie dobrze sklejała.
Kulki panierować w bułce tartej a następnie smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.
Usmażone kulki włożyć do wiekszego naczynia , przekładając pokrojoną cebulą, a następnie zalać ciepłą ale nie gorącą zalewą octową, dodać 2 łyżki tłuszczu w którym piekliśmy kulki.
Każdy ma na pewno swój przepis na swoją ulubioną zalewę octową ale mimo tego podam mój przepis;
Zalewa;
Wodę zagotować z octem, dodać liście laurowe , ziele angielskie , sól oraz cukier do smaku.
Następnie zmielić w maszynce do mięsa razem z obraną cebulą.
Do masy rybnej dodać bułkę czerstwą wcześniej namoczoną w mleku lecz dokładnie odciśniętą z nadmiaru mleka, dodać przyprawy, jajko a na sam koniec bułkę tartą tak by masa nam sie dobrze sklejała.
Kulki panierować w bułce tartej a następnie smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.
Usmażone kulki włożyć do wiekszego naczynia , przekładając pokrojoną cebulą, a następnie zalać ciepłą ale nie gorącą zalewą octową, dodać 2 łyżki tłuszczu w którym piekliśmy kulki.
Każdy ma na pewno swój przepis na swoją ulubioną zalewę octową ale mimo tego podam mój przepis;
Zalewa;
Wodę zagotować z octem, dodać liście laurowe , ziele angielskie , sól oraz cukier do smaku.
gusia1000