Sposób przygotowania:
Karkówka zapiekana w kapuście kiszonej
Karkówkę pokroić w grube plastry, u mnie wyszło 6 sztuk. Następnie karkówkę oprószyć solidnie z obu stron czubrycą zieloną. Przyprawione mięso odstawić na kilka godzin do lodówki, u mnie stało przez całą noc.
Następnie plastry karkówki obsmażyć z obu stron na rozgrzanej patelni.
Kapustę kiszoną przepłukać we wodzie, jeśli jest bardzo kwaśna to zrobić to dwa razy.
Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć połowę kapusty. Kapustę oprószyć delikatnie solą i pieprzem. Na kapuście ułożyć listki laurowe i pokrojone pieczarki. Następnie ułożyć podsmażoną karkówkę. Przykryć drugą częścią kiszonej kapusty.
Wierzch również oprószyć delikatnie solą i pieprzem. Całość zalać bulionem.
Naczynie przykryć szczelnie folią aluminiową lub pokrywką. Zapiekać ok 1-1,5 godziny na 180 C, funkcja termoobieg.
Następnie plastry karkówki obsmażyć z obu stron na rozgrzanej patelni.
Kapustę kiszoną przepłukać we wodzie, jeśli jest bardzo kwaśna to zrobić to dwa razy.
Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć połowę kapusty. Kapustę oprószyć delikatnie solą i pieprzem. Na kapuście ułożyć listki laurowe i pokrojone pieczarki. Następnie ułożyć podsmażoną karkówkę. Przykryć drugą częścią kiszonej kapusty.
Wierzch również oprószyć delikatnie solą i pieprzem. Całość zalać bulionem.
Naczynie przykryć szczelnie folią aluminiową lub pokrywką. Zapiekać ok 1-1,5 godziny na 180 C, funkcja termoobieg.