migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Karkówka zapiekana w kapuście kiszonej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Robiłam już żeberka zapiekane w kapuście kiszonej więc w ten sam sposób przygotowałam również karkówkę. Danie wzbogaciłam o pieczarki, które akurat zalegały mi w lodówce. Pieczarki mogą być ugotowane lub surowe.

Karkówka zapiekana w kapuście kiszonej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karkówka zapiekana w kapuście kiszonej

 

  • ok 900 g karkówki
  • ok 900 g kiszonej kapusty
  • 5-6 średnich pieczarek
  • 5 listków laurowych
  • sól, pieprz
  • ok 400 ml bulionu
  • czubryca zielona

Sposób przygotowania:

Karkówka zapiekana w kapuście kiszonej
Karkówkę pokroić w grube plastry, u mnie wyszło 6 sztuk. Następnie karkówkę oprószyć solidnie z obu stron czubrycą zieloną. Przyprawione mięso odstawić na kilka godzin do lodówki, u mnie stało przez całą noc.

Następnie plastry karkówki obsmażyć z obu stron na rozgrzanej patelni.

Kapustę kiszoną przepłukać we wodzie, jeśli jest bardzo kwaśna to zrobić to dwa razy.

Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć połowę kapusty. Kapustę oprószyć delikatnie solą i pieprzem. Na kapuście ułożyć listki laurowe i pokrojone pieczarki. Następnie ułożyć podsmażoną karkówkę. Przykryć drugą częścią kiszonej kapusty.

Wierzch również oprószyć delikatnie solą i pieprzem. Całość zalać bulionem.

Naczynie przykryć szczelnie folią aluminiową lub pokrywką. Zapiekać ok 1-1,5 godziny na 180 C, funkcja termoobieg.


Karkówka zapiekana w kapuście kiszonej
Karkówkę pokroić w grube plastry, u mnie wyszło 6 sztuk. Następnie karkówkę oprószyć solidnie z obu stron czubrycą zieloną.
Karkówka zapiekana w kapuście kiszonej
Następnie plastry karkówki obsmażyć z obu stron na rozgrzanej patelni.
Karkówka zapiekana w kapuście kiszonej
Kapustę kiszoną przepłukać we wodzie, jeśli jest bardzo kwaśna to zrobić to dwa razy.
Karkówka zapiekana w kapuście kiszonej
Przykryć drugą częścią kiszonej kapusty. Wierzch również oprószyć delikatnie solą i pieprzem. Całość zalać bulionem.