szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Rolada z karkówki i kapusty kiszonej

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Roladka z karkówki faszerowana kiszoną kapusta z pieczarkami. Polewam na niedzielny obiad. Pasuje świetnie do kaszy.

Rolada z karkówki i kapusty kiszonej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rolada z karkówki i kapusty kiszonej

 

 

Sposób przygotowania:

Rolada z karkówki i kapusty kiszonej
Karkówkę rozbić na jak najcieńsze plastry. Pieczarki obrac, pokroić na plasterki i na duzym ogniu do zarumienienia. Kapustę odcisnąć z zalewy, można wypłukać jeśli jest za kwaśna, poszatkować i dodać do pieczarek. Na patelnie dolać olej, zmniejszyć ogien. Całość doprawić solą i pieprzem i podsmażyć. Kapustę odłożyć do wystygnięcia. Na plastry karkówki nakładać po dużej porcji farszu z kapusty, zwinąć w roladkę i spiąć wykałaczkami. Roladki ułozyć w naczyniu do zapiekania, zalać 0,5 litra wody i dorzucić kostkę rosołowa. Przykryć pokrywką i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok 90 minut, do miękkości mięsa. Suszone pomidory pokroić w mniejsze kawałeczki i podsmażyć na patelni z drobno posiekanym czosnkiem. Gotowe roladki podawać z kaszą, okraszone pomidorami z czosnkiem.
Rolada z karkówki i kapusty kiszonej
Pieczarki obrac i pokroić w palsterki i podsmazyc
Rolada z karkówki i kapusty kiszonej
Karkówkę rozbić na cienkie duże plastry
Rolada z karkówki i kapusty kiszonej
Na plastry karkówki nakłdać farsz z kapusty i pieczarek
Rolada z karkówki i kapusty kiszonej
W naczyniu do zapiekania zalać wodą i dodać kostkę rosołową