migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Karkówka zapiekana z cebulą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna karkówka pieczona z cebulą. Mięsko można doprawić ulubionymi przyprawami. Ja wybrałam czubrycę zieloną, tymianek i słodka paprykę.

Karkówka zapiekana z cebulą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Karkówka zapiekana z cebulą

 

  • 1 kg karkówki
  • 3-4 średnie cebule
  • 1 łyżka czubrycy zielonej
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

Sposób przygotowania:

Karkówka zapiekana z cebulą
Karkówkę pokroić na plastry o grubości ok 1-1,5 cm. Przyprawy wymieszać i natrzeć dokładnie karkówkę. Cebulę pokroić w pół plastry. W naczyniu żaroodpornym ułożyć karkówkę i pokrojoną cebulę, przykryć pokrywką.

Odstawić na kilka godzin aby mięso przeszło przyprawami, można odstawić tez na cała noc.

Potem wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i piec ok 60 minut, pod koniec pieczenia można naczynie odkryć aby karkówka się przyrumieniła.

Gotową karkówkę podałam z ziemniakami i surówką z pora.
Karkówka zapiekana z cebulą
Karkówkę pokroić na plastry o grubości ok 1-1,5 cm. Przyprawy wymieszać i natrzeć dokładnie karkówkę. Cebulę pokroić w pół plastry.
Karkówka zapiekana z cebulą
Gotową karkówkę podałam z ziemniakami i surówką z pora.