jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Kasza gryczana z dynią i jarmużem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Jesienią w mojej kuchni nie może zabraknąć dyni i jarmużu. Ten duet zawsze się sprawdza. Jak wiadomo warzywa uwielbiają towarzystwo kaszy. Tym razem padło na gryczaną. Do tego filet, ser, przyprawy i otrzymujemy, pyszny, zdrowy posiłek.

Kasza gryczana  z dynią i jarmużem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kasza gryczana z dynią i jarmużem

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka kaszy gryczanej,
  • 1 podwójny filet z kurczaka,
  • 5 łodyg jarmużu,
  • Około 300 gram dyni,
  • Około 50 gram sera feta,
  • 1 cebula,
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku,
  • 0,5 łyżeczki majeranku,
  • Sól,
  • Świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
  • Przyprawa do kurczaka,
  • Olej,

Sposób przygotowania:

Kasza gryczana z dynią i jarmużem

ETAP 1

Kasza gryczana  z dynią i jarmużem
kaszę gryczaną gotujemy na sypko

Kaszę gryczaną gotujemy na sypko. Ugotowaną przykrywamy i pozostawiamy, by „doszła”.

ETAP 2

Kasza gryczana  z dynią i jarmużem
dynię przyprawiamy i pieczemy

Dynię kroimy w kostkę. Przekładamy ją do naczynia żaroodpornego, oprószamy solą, pieprzem, majerankiem, tymiankiem i skrapiamy olejem. Gotową pieczemy w 180°C do miękkości i wyjmujemy z piekarnika.

ETAP 3

Kasza gryczana  z dynią i jarmużem
fetę kroimy w kostkę

Filet z kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy przyprawą do kurczaka i przysmażamy go na oleju.
Ser feta kroimy w kostkę.

ETAP 4

Kasza gryczana  z dynią i jarmużem
liście jarmużu rozdrabniamy

Z jarmużu usuwamy grube łodygi. Pozostałe części liści kroimy na mniejsze części.

ETAP 5

Kasza gryczana  z dynią i jarmużem
kaszę łączymy z przysmażonym jarmużem

Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy delikatnie na oleju. Do zrumienionej dodajemy jarmuż i przysmażamy go do momentu jak zmięknie. W trakcie smażenia delikatnie go solimy. Do gotowego jarmużu dodajemy kaszę. Gdy ta będzie ciepła, dodajemy pozostałe przygotowane składniki dania, czyli filet, dynię oraz ser. Całość mieszamy i doprawiamy ostatecznie do smaku. Podajemy.