Sposób przygotowania:
Krokiety dyniowo- jarmużoweETAP 1
FARSZ: Obraną cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Do zrumienionej dodajemy mięso mielone oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość smażymy doprawiając do smaku.
Między czasie jarmuż przepłukujemy i osuszamy. Następnie usuwamy z niego grube łodygi. Pozostałą część drobno siekamy. Rozdrobniony jarmuż dodajemy do gotowego mięsa. Całość razem smażymy do momentu jak liście jarmużu zmiękną.
Tak przygotowany farsz zdejmujemy z ognia i łączymy z żółtym serem. Farsz pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia, a między czasie przygotowujemy naleśniki.
ETAP 2
CIASTO: Do miski wlewamy mleko. Następnie dodajemy do niego mąki, proszek do pieczenia, jajka, dynię oraz przyprawy. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Jeśli ciasto jest za gęste dodajemy mleka, a jeśli rzadkie, mąki. Ilość dodanego mleka lub mąki zależy od gęstość puree.
ETAP 3
Gotowe ciasto wylewamy porcjami na rozgrzaną patelnię. Kolejno smażymy naleśniki z dwóch stron do zrumienienia.
ETAP 4
Na każdy usmażony naleśnik nakładamy po 2-3 łyżki przygotowanego farszu.
ETAP 5
Brzegi naleśników zawijamy do środka i formujemy krokiety (zamknięty rulon).
Uformowane krokiety obtaczamy kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Tak przygotowane obsmażamy na oleju z każdej strony do zrumienienia. Gotowe.
SylaUla
gusia1000