jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Krokiety dyniowo- jarmużowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Jeśli mowa o jesiennych krokietach, to od razu na myśl przychodzi mi dynia i jarmuż, a u mnie od pomysłu do realizacji krótka droga. W taki to sposób powstały złociste, dyniowe naleśniki, które wypełniłam mięsem i jarmużem.

Krokiety dyniowo- jarmużowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krokiety dyniowo- jarmużowe

CIASTO:

FARSZ

  • 600 gram mięsa mielonego, wieprzowego (u mnie z szynki),
  • 6 dorodnych łodyg jarmużu,
  • 1 cebula,
  • Około 8 dag żółtego sera, startego na tarce o grubych oczkach,
  • Sól, pieprz, papryka do smaku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • Olej

DODATKOWO

  • olej do smażenia,
  • mąka, jajko, bułka tarta do panierki,
  • natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Krokiety dyniowo- jarmużowe

ETAP 1

Krokiety dyniowo- jarmużowe
przysmażamy składniki farszu

FARSZ: Obraną cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Do zrumienionej dodajemy mięso mielone oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość smażymy doprawiając do smaku.

Między czasie jarmuż przepłukujemy i osuszamy. Następnie usuwamy z niego grube łodygi. Pozostałą część drobno siekamy. Rozdrobniony jarmuż dodajemy do gotowego mięsa. Całość razem smażymy do momentu jak liście jarmużu zmiękną.

Tak przygotowany farsz zdejmujemy z ognia i łączymy z żółtym serem. Farsz pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia, a między czasie przygotowujemy naleśniki.

ETAP 2

Krokiety dyniowo- jarmużowe
składniki ciasta umieszczamy w misce

CIASTO: Do miski wlewamy mleko. Następnie dodajemy do niego mąki, proszek do pieczenia, jajka, dynię oraz przyprawy. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Jeśli ciasto jest za gęste dodajemy mleka, a jeśli rzadkie, mąki. Ilość dodanego mleka lub mąki zależy od gęstość puree.

ETAP 3

Krokiety dyniowo- jarmużowe
kolejno smażymy złociste naleśniki

Gotowe ciasto wylewamy porcjami na rozgrzaną patelnię. Kolejno smażymy naleśniki z dwóch stron do zrumienienia.

ETAP 4

Krokiety dyniowo- jarmużowe
farsz nakładamy na każdy z naleśników

Na każdy usmażony naleśnik nakładamy po 2-3 łyżki przygotowanego farszu.

ETAP 5

Krokiety dyniowo- jarmużowe
formujemy krokiety

Brzegi naleśników zawijamy do środka i formujemy krokiety (zamknięty rulon).
Uformowane krokiety obtaczamy kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Tak przygotowane obsmażamy na oleju z każdej strony do zrumienienia. Gotowe.