jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Kurczak z mięsem mielonym i dynią

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Upieczony na rumiano kurczak oraz złocista dynia jako nadzienie, to moja propozycja na uroczysty, jesienny obiad. To połączenie zawsze się sprawdza, więc polecam!

Kurczak z mięsem mielonym i dynią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak z mięsem mielonym i dynią

SKŁADNIKI

  • 1 kurczak (około 1,2kg),
  • Około 500 gram mięsa mielonego, u mnie z szynki wieprzowej,
  • Ok 300 gram dyni,
  • 1 mała łodyga jarmużu,
  • 1 jajko,
  • Olej,
  • Przyprawa do kurczaka,
  • Pieprz, papryka, sól do smaku,
  • 3-4 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Kurczak z mięsem mielonym i dynią

ETAP 1

Kurczak z mięsem mielonym i dynią
z kurczaka wyciągamy korpus

Kurczaka luzujemy, usuwając z niego korpus.

ETAP 2

Kurczak z mięsem mielonym i dynią
mięso lurczaka nacieramy przyprawami

Niewielką ilość oleju łączymy z przyprawą do kurczaka. Tak przygotowaną przyprawą dokładnie nacieramy kurczaka z każdej strony. Gotowego odkładamy na bok i przygotowujemy nadzienie.

ETAP 3

Kurczak z mięsem mielonym i dynią
składniki nadzienia łączymy i doprawiamy do smaku

NADZIENIE:
Dynię kroimy w kostkę. Liście jarmużu, po usunięciu grubej łodygi drobno siekamy.

Mięso mielone umieszczamy w misce. Doprawiamy go do smaku solą, papryką, pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Całość mieszamy dodając jajko, dynię oraz jarmuż.

ETAP 4

Kurczak z mięsem mielonym i dynią
kurczaka napełniamy przygotowanym farszem

Tak przygotowanym farszem wypełniamy środek kurczaka. Naciętą skórkę zszywamy dratwą. Nogi kurczaka związujemy.

Dodatkowo delikatnie przewiązujemy go na wysokości skrzydełek, by te po upieczeniu przylegały do całości.

ETAP 5

Kurczak z mięsem mielonym i dynią
zaszytego kurczak umieszczamy w na naczyniu żaroodpornymi pieczemy

Gotowego kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego. Całość delikatnie polewamy olejem. Kurczaka pieczemy około 100 minut w 190°C.

Jego wierzch w trakcie pieczenia polewamy wytworzonym sosem.

Jeśli górna skórka zacznie się zbytnio rumienić przykrywamy kurczaka od góry folią aluminiową.