Sposób przygotowania:
Kurczak z mięsem mielonym i dyniąETAP 1
Kurczaka luzujemy, usuwając z niego korpus.
ETAP 2
Niewielką ilość oleju łączymy z przyprawą do kurczaka. Tak przygotowaną przyprawą dokładnie nacieramy kurczaka z każdej strony. Gotowego odkładamy na bok i przygotowujemy nadzienie.
ETAP 3
NADZIENIE:
Dynię kroimy w kostkę. Liście jarmużu, po usunięciu grubej łodygi drobno siekamy.
Mięso mielone umieszczamy w misce. Doprawiamy go do smaku solą, papryką, pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Całość mieszamy dodając jajko, dynię oraz jarmuż.
ETAP 4
Tak przygotowanym farszem wypełniamy środek kurczaka. Naciętą skórkę zszywamy dratwą. Nogi kurczaka związujemy.
Dodatkowo delikatnie przewiązujemy go na wysokości skrzydełek, by te po upieczeniu przylegały do całości.
ETAP 5
Gotowego kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego. Całość delikatnie polewamy olejem. Kurczaka pieczemy około 100 minut w 190°C.
Jego wierzch w trakcie pieczenia polewamy wytworzonym sosem.
Jeśli górna skórka zacznie się zbytnio rumienić przykrywamy kurczaka od góry folią aluminiową.
SylaUla
gusia1000